Češi přesahují unijní průměr pracovníků na černo

Brusel - Pět procent pracovníků v Evropské unii má nepřiznané a nedaněné výdělky, v České republice je to pak sedm procent. Uvádí to dnes zveřejněná zpráva unijní agentury Eurofound, která vychází z dat z let 2006 až 2007. Podle studie také jeden z pěti lidí pracujících na černo vydělává na pracích v domácnosti, například při úklidu, hlídání dětí nebo péči o seniory. Běžná je práce pro své přátele, rodinu či blízké okolí. "Černých" pracovníků najdeme nejvíce trochu překvapivě v Dánsku. Svou práci zde nepřiznává plných 18 procent.

V průměru Evropané nezdaněně za rok odpracují 200 hodin, z toho ve střední a východní Evropě včetně Česka 330 hodin, v západní Evropě 110 hodin, na jihu 350 hodin a na severu Evropské unie 60 hodin. Nejvíce se na černo pracuje v Dánsku (18 procent), Lotyšsku (15 procent) a Nizozemsku (13 procent). Naopak nejméně to je na Kypru s jedním procentem a na Maltě a v Británii shodně se dvěma procenty.

Více než 50 procent nepřiznané a nedaněné práce v Evropské unii vykonávají lidé pro své přátele, rodinu nebo sousedy, říká zpráva. Rovněž v Česku vykonává nejvíc lidí (66 procent) nepřiznanou práci pro své blízké okolí. Celkově je Česko se svými sedmi procenty „neveřejných pracovníků“ mírně nad evropským průměrem.