Jaké bude v létě počasí na akciových trzích?

Praha - Akciové trhy zůstávají na hodnotách, na které jsme byli zvyklí před 12 lety. I když se již od března akcie postupně více a více odrážejí ode dna, tisíce investorů po celém světě se ptají, zda nově nastartovaný růst vydrží. Predikce dlouhodobého vývoje trhů stále zůstávají nejisté, pokusíme se ale alespoň zhodnotit, jak si povedou akciové trhy přes léto.

Řada odborníků tvrdí, že na přelomu února a března odzvonilo medvědímu trhu a akcie nyní čekají světlé zítřky. „Neměli bychom se dostat už znovu na úrovně, které jsme viděli na přelomu února a března. Myslíme si, že náhled investorů na trhy, na tu fundamentální situaci se výrazně změnil a klesají obavy z toho klesajícího systémového rizika bankovního sektoru,“ uvedl investiční ředitel BNP Paribas Partners Jan Maňák.

S Maňákem se v mnohém shoduje také investiční ředitel HSBC ČR Martin Fuchs, podle kterého táhnou nyní akciové trhy investoři, kteří přehodnotili své názory z konce minulého roku a domnívají se, že tehdejší výprodeje byly panické. „Čistě z psychologického hlediska je tady teď velká skupina investorů, kteří nakupují bez ohledu na makrodata z jednoho prostého důvodu: jsou přesvědčeni, že chování investorů v závěru minulého roku bylo iracionální a nakupují v očekávání dalších silných růstů,“ poznamenal Fuchs.

Investorský magazín (zdroj: ČT24)

Alespoň po dobu prázdnin se tedy zdá, že by mohly akciové indexy pomalu ale jistě růst. S příchodem podzimu je však možné, že se situace opět zhorší. Akcie zřejmě ještě otestují březnové dno. „Čekáme ještě ve čtvrtém kvartálu trošku korekci po tom nějakém pohybu doprava po příští dva tři měsíce. To naše dno indexu S&P se nachází na úrovni 780 bodů,“ předpovídá konzultant SaxoBank Praha Radim Dohnal.

Kam se teď vyplatí investovat?

Kde najít bezpečný přístav pro své peníze, nad tím si láme hlavu bezpočet investorů. Řada z nich vyhledává energetické tituly jako například ČEZ, které v minulosti patřily k nejdražším a slibovaly navíc štědré dividendy. Fuchs ale věří spíše zahraničním fondům. „Opět se opakuje evergreen velmi silného akciového regionu BRIC, tedy čtyř nejrychleji rostoucích ekonomik světa, kterými jsou Rusko, Brazílie, Indie a Čína,“ podotkl.

V prvním pololetí rostlo nejrychleji Rusko o více než 65 procent. Následovala Indie a Brazílie, které přidaly měřeno hlavními akciovými indexy přes 50 procent. Slabší růst zaznamenala Čína a právě ta by mohla znamenat dobrou investiční příležitost do budoucna. „Čínské akcie přidaly jenom nepatrně přes 30 procent. Pokud to srovnáme úplně selsky, tak Čína má na jedné straně poměrně dobrá makrodata, na druhé straně vzrostla zatím z tohoto regionu nejméně, tak se může jevit jako dobrý tip pro druhou polovinu letošního roku,“ míní Fuchs.

Na co v nejistých dobách nezapomínat?

A jak zní ty nejjednodušší rady odborníků, na které by ale v nynějších nejistých dobách neměl zapomínat žádný investor? „Diverzifikovat, nepodléhat příběhům, nenechávat investici v jednom druhu aktiv, na jednom trhu a v jedné měně a nepodléhat nějakým krátkodobým příběhům, které mohou to stádo investorů vychýlit krátkodobě nahoru nebo dolů,“ říká Fuchs. „Pokud investuji na páku, mít připraveno dostatek prostředků na překonání určité volatility, která může přijít, nepanikařit ani nekupovat na vysokých hodnotách,“ doplnil Dohnal.