Na úrokové sazby evropská banka bank nesáhla

Frankfurt nad Mohanem - Evropská centrální banka nechala úrokové sazby na jednom procentu. Zůstávají tak stále na svém rekordním minimu. Prezident banky Jean-Claude Trichet naznačil, že úrokové sazby v eurozóně po nějakou dobu zůstanou stejné. Evropská centrální banka ale přesto plánuje zasáhnout. Chystá se spustit program na odkupování cenných papírů a hypotečních listů. Za jejich výkup je ochotná zaplatit až 60 miliard eur. Trichet prozradil, že banka spustí svůj mimořádný program odkupu hypotečních zástavních listů a dalších cenných papírů 6. července.

V souladu s očekáváním ekonomů prezident ECB dodal, že banka nevidí potřebu dělat další netradiční kroky na podporu hospodářského růstu v eurozóně. „To, co děláme nyní, považuje za dostatečné,“ shrnul šéf Evropské centrální banky Trichet.

Analytik České spořitelny Luboš Mokráš hodnotí rozhodnutí ECB pro ČT24:

„Myslím si, že to je spíš trošku horší než lepší zpráva, protože evropská ekonomika je stále ve velmi špatném stavu.“

ECB na úrokové sazby nesáhla (zdroj: ČT24)


Oproti evropské bance bank základní úrokovou sazbu snížilo například Švédsko. O čtvrt procentního bodu levnějšími úvěry se chce bránit propadu své ekonomiky, která prochází nejhlubší recesí od druhé světové války. Česká národní banka nechala sazby beze změn. Maďaři už s nimi nehnuli pět měsíců. Polská centrální banka sazby snížila o čtvrt procentního bodu na rekordní minimum 3,5 %.

Luboš Mokráš
Zdroj: ČT24