Britské úřady začnou vyšetřovat pád automobilky Rover

Londýn - Britské úřady začnou vyšetřovat okolnosti pádu automobilky MG Rover z roku 2005. Uvedla to dnes zpravodajská společnost BBC. Kolaps legendární britské automobilky, jejíž aktiva v roce 2006 převzala čínská společnost Nanjing Automobile, znamenal ztrátu více než 6 000 pracovních míst. Případem se má zabývat Úřad pro závažnou hospodářskou trestnou činnost a ministr obchodu a podnikání Peter Mandelson by měl v pondělí o vyšetřování písemně informovat členy parlamentu.

Automobilku Rover koupilo v roce 2000 od německého výrobce luxusních vozů BMW britské konsorcium Phoenix. Zaplatilo za ni symbolických deset liber, protože byla firma značně zadlužená.

Rover byl poslední britskou automobilkou, která měla světový věhlas. V roce 2005 firma vyhlásila bankrot a její dluhy v té době přesahovaly jednu miliardu liber. Čínská skupina Nanjing Automobile pak sportovní značku MG revitalizovala. Britská vláda se čtyři roky snažila zjistit, co se v Roveru stalo, že management automobilku přivedl k bankrotu.

Mandelson bude podle sdělení ministerstva v pondělí zákonodárce informovat o postupu vyšetřování. Úřad ale podle agentury AP nepotvrdil, zda čtyřleté zkoumání povede k zahájení trestního stíhání, a zástupci úřadu pro hospodářskou trestnou činnost se nechtěli k informaci BBC vůbec vyjadřovat.