Ropa dál prudce zlevňuje

Londýn - Prudký pokles dnes opět zaznamenaly ceny ropy na světových trzích. Trh reaguje především na obavy, že globální ekonomika se bude zotavovat déle, než se ještě nedávno předpokládalo. Ropa zlevňuje spolu s akciemi, dolar ale začal po propadu z minulého týdne zvolna růst. Za jeden barel ropy se platí zhruba 64 dolarů.

Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se krátce před desátou hodinou ranní prodával za zhruba 64,30 USD, proti předchozímu závěru se jeho cena snížila asi o čtyři procenta. Během dne cena klesla až na 64,03 USD, a dostala se tak nejníže od konce května. Severomořský Brent zlevnil méně a jeho cena klesla na zhruba 64,10 USD.

USA ztrácí další pracovní místa 

Podle statistiky z konce minulého týdne ubylo ve Spojených státech v červnu dalších asi 467 000 pracovních míst. To je zhruba o 100 000 více, než čekali analytici. Míra nezaměstnanosti je na 9,5 procenta, což je nejvyšší hodnota za 26 let. Na desetiletém maximu je nezaměstnanost také v západní Evropě.

„Z minulého týdne utkví v paměti dvě hlavní statistiky: jednak britská ekonomika klesla o 2,4 procenta, což je nejvíce od roku 1958, a pak čísla o vývoji nezaměstnanosti v USA,“ poznamenal makléř společnosti Halifax Investments Stefano Vincelli. Podle něj se dá říci, že vztah mezi nabídkou a poptávkou na trhu s ropou nahrává dalšímu poklesu cen.