Červen je pro pojišťovny aerolinek nejhorší od útoků v roce 2001

New York - Pojišťovny leteckých společností zřejmě vykážou za červen své nejhorší měsíční ztráty od teroristických útoků v září 2001 a mnoho z nich bude muset na zbytek roku zvýšit ceny. Uvedl to dnes největší světový pojišťovací makléř Aon Corp. Tlak na pojišťovny zvýšily dvě vážné letecké dopravní nehody. Minulý měsíc se zřítilo nad Atlantikem letadlo francouzské společnosti Air France a do Indického oceánu letadlo jemenských aerolinek.

Podle Aon celkové škody za rok dosáhnou 2,2 miliardy dolarů, tedy 41 miliard Kč. Budou tak o 57 procent vyšší než dlouhodobý průměr, který činí 1,4 miliardy USD. „Pokud zbytek roku bude stejný jako 13letý průměr ztrát očištěný o rok 2001, bude to nejdražší rok v historii leteckého pojišťovacího trhu,“ uvádí se v odhadu Aon.

Aon také očekává ještě v letošním roce prudký nárůst cen pojistného. Ceny možná porostou také v příštím roce. To dále ohrozí hospodaření aerolinek, které již nyní bojují s prudkým poklesem přepravy cestujících i nákladu způsobeným ekonomickou krizí a opětovným růstem nákladů na pohonné hmoty.