Slevy na sociálním pojištění definitivně schváleny

Praha - Zaměstnavatelé budou moci využít slevy na sociálním pojištění za své zaměstnance. Novelu zákona o pojistném na sociální zabezpečení, která to umožňuje, dnes podepsal prezident Václav Klaus. Slevy, které budou moci zaměstnavatelé využívat až do konce příštího roku, mají napomoci udržení pracovních míst. Zákon začne platit první den kalendářního měsíce, který následuje po jeho vyhlášení.

Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Šimerky je snížení navrženo ve výši 3,3 procenta rozdílu mezi 1,15násobku průměrné mzdy a vyměřovacím základem zaměstnance. Uvedený násobek průměrné mzdy představuje podle něj pro letošní rok zhruba 27 100 korun, výše slev při minimálním mzdě 8 000 korun tak bude představovat celkem 631 korun. „Při mzdě ve výši 15 000 korun bude sleva činit 400 korun,“ vypočítal Šimerka.

Cílem novely je podpořit zaměstnanost nízkopříjmových skupin zaměstnanců, jejichž pracovní místa nejvíce ohrožuje současná hospodářská krize. Novela by mohla pomoci zachránit až 70 000 pracovních míst. Na druhou stranu se ale negativně odrazí ve státním rozpočtu. Slevy by měly snížit výběr ze sociálního pojištění o 18 miliard korun.