Medveděv: Rusko chce vstoupit do WTO

Moskva - Rusko bude nadále usilovat o získání řádného členství ve Světové obchodní organizaci (WTO). Řekl to dnes ruský prezident Dmitrij Medveděv. Vyvrátil tak spekulace, které se vynořily po prohlášení některých ruských představitelů z poslední doby. Moskva chce podle Medveděva navázat na dřívější debaty o připojení k WTO, které před rokem ukončily Spojené státy po ruské agresi v Gruzii.

Ještě minulý měsíc překvapilo Rusko Světovou obchodní organizaci prohlášením, že hodlá ustoupit od jednostranných debat o vlastním členství a pokusí se do WTO vstoupit společně s Běloruskem a Kazachstánem, se kterými plánuje vytvořit celní unii.

Plánujeme vstoupit do Světové obchodní organizace a učiníme tak s přihlédnutím k úspěchům, kterých bylo dosaženo v minulosti,„ řekl dnes Medeveděv po schůzce s americkým prezidentem Barackem Obamou. Připustil však, že se ještě může změnit podoba ruského členství. “Může vzniknout potřeba pro uzavření některých dalších dohod," uvedl prezident.

Debaty můžou skončit ještě letos

Začátkem června se ruská ministryně hospodářství Elvira Nabiullinová shodla s evropskou komisařkou pro obchod Catherine Ashtonovou, že by Moskva mohla předložit svou žádost o vstup do WTO před koncem roku. Hlavní vyjednávač ruského členství poté uvedl, že vidí příležitost vstoupit do organizace během příštího roku.

Rusko je největší ekonomikou, která zatím zůstává mimo organizaci, jež dohlíží nad světovým obchodem. Dodnes 153 členné instituce se pokouší vstoupit více než dekádu. Loni jeho přijetí zablokovaly Spojené státy po vojenské invazi Ruska do Gruzie v minulém roce. Snahu Moskvy vstoupit do WTO ztížil i obchodní spor s Washingtonem o zákazu dovážet americké hovězí kvůli zdravotním obavám. S Bruselem má Moskva spor o cla na dovoz dřeva a aut a kvůli hrozbě, že je zavede na další zboží.