Cena ropy dál padá, v USA přibývá zásob

Londýn/New York - Ceny ropy na světových trzích dnes dál prudce klesaly a jsou nadosah 60 dolarům za barel. Reagovaly zejména na novou statistiku, která ukázala, že ve Spojených státech opět vzrostly zásoby pohonných hmot. Vliv mají i zprávy o pomalejším zotavování globální ekonomiky. Krátce před 18:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za zhruba 60,75 USD a proti předchozímu závěru byla cena nižší asi o 3,5 procenta. Cena je teď nejníže od 26. května, kdy klesla na 59,53 USD. Barel severomořské ropy Brent zlevnil v podobném rozsahu a jeho cena klesla na 61,20 USD.

Prudce se v USA zvýšily zásoby ropných produktů v kategorii destiláty, kam patří například topný olej a nafta. Zásoby minulý týden vzrostly o 3,7 milionu barelů a jsou nejvyšší za téměř 25 let. Analytici přitom v anketě agentury Reuters čekali, že zásoby vzrostou o dva miliony barelů. „Je jasné, že u produktů je to důvod k poklesu cen,“ poznamenal k růstu zásob ropných produktů šéf výzkumu ve společnosti Tradition Energy Addison Armstrong.

Naopak zásoby ropy se o 2,9 milionu barelů snížily, zatímco analytici se domnívali, že klesnou o 2,4 milionu barelů. Stav zásob ropy v USA zjišťuje soukromá organizace American Petroleum Institute a Úřad pro energetické informace (EIA), který je součástí ministerstva energetiky. Zjištěné údaje se ale kvůli jiné metodice výpočtu v obou institucích liší.

Ropa dále zlevňuje (zdroj: ČT24)