Češi jsou poctiví, s dotacemi nepodvádějí

Brusel - V Česku není mnoho případů zneužívaní peněz Evropské unie a čeští podnikatelé patří při nakládání s dotacemi z evropských fondů k nejpoctivějším v celé unii. Uvádí to Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Víc než polovina podvodů se podle něj odehraje jen v šesti státech, konkrétně v Belgii, Bulharsku, Itálii, Německu, Rumunsku a ve Velké Británii.

Vyšetřovatelé získali zpět dohromady necelou půlmiliardu eur z podvodů s evropskými dotacemi, v Česku v současnosti vyšetřují dva případy. Jeden se týká zneužití peněz z unijního rozpočtu v zemědělství a druhý celního podvodu. Celkem přitom v celé unii úřad pracuje na více než třech stovkách případů, z čehož je 61 v Belgii. To je ale do značné míry dáno tím, že právě Belgie a její metropole Brusel je sídlem mnoha institucí EU.

Převážná většina případů přitom spadá do zemědělství, kde je zneužívání evropských peněz nejčastější. Téměř dvě třetiny těchto případů se týkají zneužití dotací na pěstování ovoce a zeleniny. Doslovným ztělesněním podvodníků s evropskými penězi se stali obchodníci s česnekem. Řada z nich ho v minulosti ve velkém dovážela z Číny, ale udávali přitom úplně jinou zemi původu, aby se vyhnuli platbám dovozních tarifů.

Bulharská a rumunská černá ovce

Rájem podvodníků se zemědělskými dotacemi jsou nováčci v EU - Bulharsko a Rumunsko. V Bulharsku zašla situace dokonce až tak daleko, že země musela loni vytvořit speciální jednotku vyšetřovatelů, kteří se zaměřují jen na zneužívání zemědělských dotací.

Bulharsko a Rumunsko ale nejsou jedinými místy podvodů. Mezi země, které mají již tradiční problémy s legálním využíváním zemědělských dotací, patří Španělsko, Itálie a Francie. Právě ve Francii také nedávno padl rozsudek v jednom z největších případů. Ten se týkal obchodu s pančovaným máslem, do nějž byla prokazatelně zapojená i italská mafie.