Východní Evropa se topí v krizi a žádá o pomoc

Berlín - Krize ve světové ekonomice pořádně zamávala s většinou východoevropských států. Píše o tom německý list Handelsblatt. Deník uvádí, že minimálně deset zemí z východní Evropy jedná s Mezinárodním měnovým fondem o poskytnutí pomoci. Nouzové úvěry by měly pomoci jejich ekonomikám překlenout hluboký propad, s nímž se nyní potýkají.

Většina vedoucích představitelů fondu podle listu tyto úvěry podporuje vzhledem k dopadům finanční krize na žadatelské země. „O těchto žádostech bude rozhodnuto co nejdříve,“ citoval Handelsblatt zdroje z okolí měnového fondu.

Mezi novými žadateli o úvěry jsou například Bulharsko, Chorvatsko a Makedonie. Ukrajina, Srbsko, Rumunsko, Bělorusko a Lotyšsko navíc údajně usilují o urychlení či navýšení dříve schválených úvěrů. Maďarská vláda se podle listu ještě nerozhodla, zda bude potřebovat dodatečné finanční prostředky.

Kvůli zprávě se dnes dostal pod tlak kurz eura. „Hráči na trhu přijali zprávu jako omluvu pro další prodej eura,“ uvedl obchodník z jedné velké japonské banky.