Hyundai možná přesune část indické výroby do ČR nebo SR

Nošovice (Frýdecko-Místecko) - Výroba v nošovické továrně Hyundai by se mohla rozšířit. Největší jihokorejská automobilka totiž uvažuje o přesunu části výroby z Indie do Evropy nebo Turecka, aby se tak přiblížila velkým evropským trhům, jako jsou Německo, Francie, Itálie a Británie. Informoval o tom indický list The Economic Times.

Do Evropy se má stěhovat výroba malého modelu i20. „Usilujeme o konkurenční cenu i20 a v příštím roce přesuneme část výroby. Zatímco Indie zůstane pro tento vůz výrobní základnou, evropské zakázky budou plněny z nových produkčních kapacit,“ řekl listu The Economic Times šéf indické divize. Logistické náklady a cla podle listu zvyšují cenu automobilů vyvážených z Indie o deset až 15 procent.

V Evropě má koncern Hyundai dvě továrny, jednu v moravských Nošovicích, druhou ve slovenské Žilině, kde se vyrábí kompaktní model Cee‘d dceřiné značky Kia. Celý jihokorejský koncern je pátým největším výrobcem automobilů na světě.

Informaci o přesunu výroby malých hyundaiů potvrdil i mluvčí nošovického závodu Petr Vaněk. „O přesunutí modelu i20 dosud nebylo rozhodnuto,“ řekl slovenskému listu Hospodárske noviny. Na Nošovice ale podle něj nejspíš volba nepadne.

Nošovický závod Hyundai se počítá mezi největší zahraniční investice v Česku. Její vybudování stálo víc než miliardu eur. Od loňského listopadu sjíždí z místních výrobních linek rodinné vozy i30. Po náběhu na plnou výrobní kapacitu v roce 2011 by zde 3400 zaměstnanců mělo vyrobit 300 tisíc aut ročně.

10.11.
Zdroj: ČT24