Prodej státního majetku by mohl zalepit schodkové finance

Praha/Columbia - Vláda může v době krize ušetřit i tam, kde ji to dosud nenapadlo. Inspirovat se může v USA, kde stát nabízí v aukcích svůj použitý majetek. Prodejem starších počítačů, kancelářského vybavení, ale i nábytku nebo hudebních nástrojů získají veřejné rozpočty peníze, které mohou alespoň částečně zalepit schodkové finance. Český ministr financí říká, že to je dobrý nápad, a chce se inspirovat.

Místo na skládku míří všechen vyřazený státní majetek v Jižní Karolíně do aukce. Na obřím bleším trhu se nabízí staré piáno ze státní školy, vysloužilé počítače nebo kancelářské koberce. „Dokážeme najít kupce skoro pro každou věc. Daňoví poplatníci tak získají část svých peněz zpět,“ vysvětluje prodejce státního majetku Bill Angrick. V USA dokonce fungují zvláštní internetové stránky, kde se nabízí k odkoupení státní majetek. Na nich je možné sehnat mixér, golfový vozík nebo malé státní letadlo.

Každý takový prodej pomáhá státním financím. Federální rozpočet USA totiž míří do obřího schodku. Ten má letos výrazně překročit jeden bilion, tedy tisíc miliard dolarů. Prodej použitého státního majetku je v takovém případě to lepší řešení jak vybalancovat rozpočet.

Reportáž Davida Borka (zdroj: ČT24)


Inspiruje se Česko?

Také státní úřady v Česku prodávají majetek. Třeba ministerstvo obrany nabízí nepotřebné budovy nebo vysloužilou zdravotnickou a stavební techniku. Žádné centrální internetové stránky ale nefungují.

Starý nábytek z majetku státu se vyřazuje stejně jako koberce a další drobné předměty. Přitom i zde by se našli kupci, a tedy možný zisk pro stát. Ministr financí bere inspiraci z USA vážně. „Je to zajímavá myšlenka a já se pokusím takovouto formulaci dát třeba do zákona o státním rozpočtu, který by to mohl ošetřit,“ říká Eduard Janota.