Projekt za 400 miliard eur má do Evropy přivést sluneční energii ze Sahary

Berlín - Ničivá síla slunce může být i požehnáním. Pouštní písek pohltí za šest hodin tolik energie, kolik lidstvo spotřebuje za celý rok. Německé firmy toho chtějí využít. Ještě letos hodlají založit konsorcium, které do poloviny století pokryje sedminu evropské spotřeby z afrického slunce. Megalomanský projekt ale může zadusit jeho astronomická cena, stát by měl 400 miliard eur.

Africké slunce má s pomocí zrcadel zahřívat vodu a pára pak roztočí turbíny. Podobné solární elektrárny už fungují třeba v Kalifornii nebo ve Španělsku. Do Evropy by proud tekl jakousi kabelovou dálnicí, která by procházela i pod mořem. I to už je vyzkoušená technologie. Podobně dlouhá vedení mají třeba v Číně nebo Indii.

„Lidstvu hrozí klimatická katastrofa a vyčerpání fosilních zdrojů. Potřebujeme novou trvale udržitelnou strategii přežití,“ podotýká šéf projektu Gerhardt Knies. Plán se zamlouvá i africkým státům. „Vznikne mnoho pracovních míst a je to dobré i pro budoucnost našich dětí. Globální oteplování nás velmi ohrožuje,“ míní ředitelka odboru energie Ligy arabských států Jamila Matarová.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Projekt má ale i své kritiky. Podle jedněch se nezaplatí, jiní varují před riziky nestabilního regionu nebo před novou formou kolonialismu. Podle Německé energetické agentury Evropa komplikovaný projekt prostě nepotřebuje. Domácích alternativních zdrojů totiž přibývá. Jen v Německu za deset let pokryjí pětinu zdejší spotřeby energie.