Přes devět tisíc českých firem sídlí v daňovém ráji

Praha - V takzvaných daňových rájích už sídlí dohromady 9144 českých společností, jen za letošek se do států s výhodnými daňovými sazbami přestěhovalo 154 českých firem. Uvedla to dnes Česká kapitálová informační agentura (Čekia). Podle ní je kvůli hospodářské krizi zároveň ale znatelné ochlazení zájmu přesunu firem do daňových rájů.

Za celý loňský rok počet firem v daňových rájích narostl o 740. „Za poklesem zájmu českých firem o přesun sídla do daňově výhodnějších destinací stojí zřejmě finanční krize, když se podnikatelé spíše starají o přežití než o daňovou optimalizaci,“ uvedla analytička Čekie Petra Štěpánová. Roli podle ní hraje i snaha vlád EU a USA bojovat proti firmám z daňových rájů. „Nicméně v druhé polovině roku, pokud se zlepší kondice české ekonomiky a k tomu navíc levice vyhraje předčasné parlamentní volby, lze očekávat opět mírné zvýšení zájmu firem o přesun sídla do daňově přívětivějších destinací,“ dodala.

Nejatraktivnější daňové ráje

  • Nizozemí, Kypr, Lucembursko
  • Největší přírůstek letos zaznamenaly Panama, Monako, Neloze
  • K největšímu úbytku došlo u Panenských ostrovů a Nizozemských Antil

Zmíněná čísla podle společnosti AKONT Trust Company, která se specializuje na mezinárodní daňové plánování, reprezentují jen malou část této oblasti, a proto údajně ne zcela přesně postihují současné trendy. „Za první pololetí letošního roku jsme nezaznamenali žádnou změnu v dlouhodobě rostoucím zájmu o naše služby. Právě naopak, v uvedeném období registrujeme zvýšený zájem o poradenství spojené se zakládáním společností v offshore i onshore jurisdikcích,“ uvedl Viktor Hába z firmy.

Rozdílné závěry při srovnání letošních údajů jsou podle společnosti AKONT důsledkem toho, že Čekia čerpá údaje z českého rejstříku firem a analyzuje vývoj počtu českých společností vlastněných zahraničními subjekty. Tam ovšem nejsou k dispozici údaje o firmách, které mají za cíl poskytnout anonymitu vlastnictví, ochranu majetku či daňovou optimalizaci.´

Kolik tratí na stěhování firem, stát neví

Ministerstvo financí odhady objemu daní, o které ČR v souvislosti s daňovými ráji přichází, nemá. Podle dřívějšího vyjádření mluvčího MF Ondřeje Jakoba je důvodem i problematické definování pojmu daňový ráj a operací, které mají za účel vyhnout se daňové povinnosti. Za daňový ráj totiž mohou být za jistých podmínek například považovány i USA. Firma ovšem nesmí být spoluvlastněná Američanem, nesmí mít v USA žádné daňové povinnosti, nesmí obchodovat s americkými rezidenty, nesmí mít z USA žádný příjem a nesmí zaměstnávat Američany.