Američané jsou zadlužení až po uši a nesplácí

Washington - Američané mají čím dál větší problémy se splácením svých dluhů. K hypotékám se přidaly půjčky na koupi auta nebo úvěry na kreditních kartách, kde mají Američané vypůjčeno skoro 940 miliard dolarů. V prvním čtvrtletí tohoto roku tak dosáhlo prodlení klientů se splátkami historicky rekordních hodnot. Podle odborníků za horší schopnost splácení může hlavně rostoucí nezaměstnanost.

„Když lidé přicházejí o místa nebo pracují na zkrácený úvazek, je pro ně samozřejmě těžší dostát svým závazkům,“ tvrdí James Chessen ze společnosti ABA. Z celkové částky karetních úvěrů je tak teď v prodlení přes 6,5 %, zatímco ke konci minulého roku to bylo o procento méně. A také počet neplatících klientů vzrostl mezi čtvrtletími o čtvrt procenta. „Spotřebitelé často používají kartu na překlenutní běžných výdajů, když ztratí zaměstnání. Teď to ale může trvat déle,“ dodává Chessen.

Podobné obtíže podle ekonomů v Česku zatím nehrozí. Češi si totiž zvykli používat hlavně debetní karty, tedy takové, které jsou přímo navázány na jejich vlastní peníze na účtu. A v případě potřeby čerpají spíše omezený kontokorent.

Američané mají problémy se splácením dluhů (zdroj: ČT24)

Šéfredaktor serveru Investujeme.cz Petr Zámečník pro ČT24:

„Kreditní karty se začaly rozmáhat teprve v nedávné době a jejich počet sice poměrně výrazně roste, ale jejich dlužná částka je vzhledem k celkovému objemu úvěrů pro domácnosti v ČR stále minimální a zanedbatelná.“


Přesto není situace na tuzemském úvěrovém trhu úplně bezproblémová. Banky potvrzují mírný nárůst počtu neplatičů. A tento trend by mohla výrazně povzbudit nezaměstnanost, která v Čechách také roste.

Petr Zámečník
Zdroj: ČT24