Brusel se jistí proti pokračování plynové krize

Brusel - Evropská komise dnes navrhla změnu pravidel dodávek plynu pro případ opakování plynové krize ze začátku letošního roku. Základním jistícím prvkem má být v budoucnu případná vzájemná pomoc mezi státy a hlavně plynová infrastruktura, která by zajišťovala plyn pro vlastní potřebu v případě výpadku po dobu minimálně 60 dnů. Pravidla přitom mají vstoupit v platnost pokaždé, kdy unie přijde o více než deset procent dodávek zemního plynu a nebo v případě energetické krize v některém z členských států. Musí je však ještě schválit členské státy a Evropský parlament. Novinářům dnes informaci zveřejnil eurokomisař pro energetiku Andris Piebalgs.

V unii existují obavy, že nová opatření by si Evropská unie mohla vyzkoušet již brzy. Rusko a Ukrajina se stále přou o pohledávky za dodávky plynu a není vyloučeno, že plynová krize, kdy se zastavily dodávky do EU přes Ukrajinu, by se mohla již brzy opakovat.

V takovém případě si podle nových pravidel budou muset jednotlivé země navzájem pomoci v zajištění bezproblémových přeshraničních dodávek plynu. Do září 2010 by navíc každý z nich musel vypracovat novou strategii, která má počítat s diversifikací dodávek a má nastínit reakci země na případné výpadky.

Komentář Václava Bartušky (zdroj: ČT24)

Václav Bartuška, zvláštní velvyslanec MZV pro energetickou bezpečnost:

„To, co potřebujeme, je jasné sdělení Moskvě i Kyjevu, že pokud znovu začnou své plynové tahanice, budeme schopni se bez nich obejít a budeme schopni nahradit chybějící zemní plyn jiným (…) Oni potřebují peníze mnohem víc než my jejich zemní plyn.“

Aby byla solidarita mezi státy vůbec možná, bude třeba zvýšit propojení jednotlivých národních plynových sítí. „Postavit propojení mezi Řeckem a Bulharskem, kapacitní spojení Slovenska a dál na jihovýchod Evropy, to všechno potrvá řadu let, neudělá se to do příští zimy,“ podotýká zvláštní velvyslanec ministerstva zahraničních věcí pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.

Pokud pravidla projdou celým schvalovacím procesem, každý členský stát bude muset mít do konce března 2014 odpovídající plynovou infrastrukturu. Ta bude muset zajistit, že mu plyn v případě výpadku od největšího dodavatele vydrží celkem 60 dní v mrazivém počasí.