Protikrizová opatření u podnikatelů nezabodovala

Praha - Vládní protikrizová opatření podnikatele příliš nezajímají. Celkem 71 procent z nich nezná konkrétní obsah protikrizového balíčku, který pro ně kabinet připravil. Negativně hodnotí firmy také dotace ze strukturálních fondů EU, téměř 95 procent z nich považuje způsob čerpání evropských peněz za problematický. Vyplývá to z průzkumu Asociace malých a středních podnikatelů.

„Překvapilo nás, že tak velké procento podnikatelů se přiznává, že tato opatření neznají,“ podotkl předseda představenstva asociace Břetislav Ošťádal. Problém tkví podle něj v nastavení státní podpory. „Malým a středním podnikům (opatření) mnoho nepomůžou,“ míní. Neznalost protikrizového plánu ukazuje také na problém v komunikaci mezi vládou a podnikateli.

Prázdninová pauza na ministerstvu

Dobře nastartován byl podle Ošťádala projekt ministerstva práce a sociálních věcí „Vzdělávejte se!“. Ten má zabránit masovému propouštění. Firmy mohou nadbytečné zaměstnance nechat pracovat na zkrácený úvazek, stát jim pak ve zbývajícím čase zaplatí vzdělávání a doplatí peníze do úrovně průměrné mzdy. „Projekt se po dvou měsících fungování zadrhl a ministerstvo se dnes chová, jako kdyby hospodářská krize měla také prázdniny,“ míní šéf asociace.

Překvapivě 90 procent podnikatelů zatím nevyužilo další části podpůrného balíčku v podobě možnosti odkladu plateb na sociální a zdravotní pojištění. Podle asociace za to může zejména nedostatečná informovanost firem. Tu způsobila údajně nedostatečná komunikační kampaň ze strany vlády.

Papíry a zase papíry

Negativní hodnocení si od podnikatelů vysloužil také jeden ze stěžejních cílů minulých vlád, kterým je snižování administrativní zátěže. Na 88 procent respondentů nezaznamenalo žádnou změnu. Právě komplikované papírování brání malým a středním firmám také v přístupu k evropským penězům. „Čerpání prostředků z fondů Evropské unie je neúměrná byrokracie, kterou jsme si, bohužel, zavedli,“ zdůraznil Ošťádal.