Česko už filmaře z ciziny neláká, stát to chce změnit

Praha - Zájem zahraničních štábů o filmování v České republice klesá. Filmaři dávají v posledních letech přednost zemím, které jim nabídnou daňové výhody a investiční pobídky. Zatímco v roce 2004 u nás utratili přes pět miliard korun, loni už to byla jen jedna miliarda. Zástupci ministerstva kultury a financí už proto začali hledat způsob, jak zahraniční filmové produkce opět přilákat.

Letos poprvé po dlouhých letech by měli domácí filmaři utratit víc peněz než jejich zahraniční kolegové. Jediné, co může tento trend změnit, jsou pobídky. „Ministerstvo financí je proti tomu, aby byly nějaké speciální daňové úlevy, nechceme jít daňovou cestou, ale nebráníme se debatě o tom, že by například byla vrácena část proinvestovaných prostředků,“ připouští mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Do Budapešti raději než do Prahy

Stát chce nalákat filmaře (zdroj: ČT24)

Pobídky pro zahraniční filmaře zavedlo v Evropě už deset zemí. Nejvíce velkorysí jsou Irové. Ti vracejí zahraničním štábům až 28 procent nákladů. Maďarsko, které odlákalo českému filmovému průmyslu nejvíc zakázek, vrací čtvrtinu, podobně jako třeba Velká Británie.. Následuje Malta s 22 procenty, sousední Německo a Francie s 20 procenty.

Podle ředitele České filmové komory Petra Mošny jsou pobídky pro přilákání zahraničních filmařů naprosto zásadní. „Všechna velká studia, všechny velké produkce považují ty fiskální stimuly nebo pobídky za naprosto standardní součást financování těch projektů. Jestliže v dané zemi nenachází tento nástroj, tak ji zkrátka obchází,“ vysvětluje.

Ministerstvo kultury nyní usilovně hledá způsob, jak zahraniční filmové produkce přilákat, aniž by se stát připravoval o peníze z daní. Materiál s řešením situace by mělo předložit vládě do konce září.