Británii ochromila stávka pošťáků

Londýn - Ve Velké Británii se zastavila pošta. Dnes totiž začala čtyřiadvacetihodinová stávka jejích zaměstnanců, kterým se nelíbí pracovní podmínky, platy ani současné propouštění. Stávka je rovněž důrazným odmítnutím plánované částečné privatizace britské Královské pošty. Ta je nicméně zřejmě neodvratná, britská pošta je totiž již několik let silně ztrátová.

Do práce dnes nepřišlo 12 tisíc pošťáků, z toho 10 tisíc jen v Londýně. Stávka zasáhla na britských ostrovech skoro každého. Poštovní úřady Velké Británii totiž neslouží pouze k odbavování poštovních zásilek, ale i k vyplácení sociálních dávek či penzí. Lidé si tak na tyto peníze budou muset počkat do příštího týdne.

Problémy stávka způsobila také lidem, kteří se chystají na dovolenou a požadují rychle přesunout peníze či některé účty ještě zaplatit. Situace se zkomplikovala rovněž podnikům, které kvůli zpožděným bankovním transakcím, jež jsou na poště závislé, přichází o desítky až stovky milionů liber. Nicméně na letní stávky britských pošťáků si Velká Británie za dlouhá léta již zvykla.

Za stávkou stojí i připravovaná privatizace 

Jedním z motivů protestní stávky je odmítnutí snahy britské vlády o částečnou privatizaci britské Královské pošty. Ta je totiž dlouhodobě ztrátová a ani současné protesty tuto transakci zřejmě neodvrátí. Plánovaný odprodej vedl k místním stávkám pošťáků v Londýně, které proběhly před dvěma měsíci.

Prohlášení Royal Mail:

„Každá stávka jen zpomalí další změny v Royal Mail, a to v době, kdy naopak naléhavě potřebujeme, aby ty změny probíhaly rychleji - vzhledem k desetiprocentnímu poklesu zakázek.“

Stávce se dalo předejít

Podle odborářů se dalo stávce předejít. O pracovních podmínkách chtěli s vedením pošty jednat, nesetkali se ale s odezvou. „Potřebujeme s vedením mluvit o tom, jak by měla modernizace v Royal Mail probíhat. Je třeba lépe pošty vybavit, zrychlit dodávky i zlepšit vztahy na pracovišti. Rozhovory ale vedení odmítá, takže jsem museli radikálně zasáhnout,“ zdůraznil mluvčí britských poštovních odborářů Dave Ward.