Děti, pozor na čínský samopal či plastová zvířátka

Praha - Česká obchodní inspekce (ČOI) objevila na tuzemském trhu nebezpečný laserový samopal pro děti, jehož paprsek může způsobit poranění očí. ČOI proto prodej této hračky, která byla vyrobena v Číně, zakázala. Útrum s prodejem mají rovněž plastové plavací hračky. Oddělují se z nich totiž malé součásti, např. oko, které hrychtivému neopatrnému dítku může způsobit udušení. Informace sdělila mluvčí České obchodní inspekce Kamila Juhaňáková. Podrobnosti o rizikových výrobcích spotřebitelé najdou na www.coi.cz.

První zákaz se týká samopalu prodávaného pod označením COMBAT GUN JD 375 Item No. 5171375 EAN: 8713151713751. Odborníci zjistili, že jeho laserový paprsek má vyšší zářivý výkon, než jaký pro hračky povolují normy. „Při běžném a předpokládaném způsobu užití výrobku je více než pravděpodobné, že nastane situace, při níž paprsek může přímo zasáhnout oko, čímž jej může poranit,“ upozornila ústřední ředitelka ČOI Jana Příhodová.

Další zákaz se podle Juhaňákové týká plastových zvířátek ve tvaru žáby, kachny, ryby a delfína, které byly prodávány s označením EAN: 8594877004114. Inspektoři zjistili, že po zmáčknutí hračky z ní odpadne plastové oko. „Při běžném způsobu užití výrobku může nastat situace, kdy dítě uvolněné oko vdechne a může si zablokovat dýchací ústrojí,“ uvedla Juhaňáková.