Obchodní bilance Evropské unie se lepší

Brusel - Zahraniční obchod Evropské unie v květnu skončil s deficitem 6,8 miliardy eur (zhruba 176,4 miliardy korun), přičemž ve stejném období loňského roku přesáhl schodek 20 miliard eur. Meziročně se zlepšila i bilance v eurozóně, která v květnu vykázala přebytek takřka dvě miliardy eur. Ve stejném období roku 2008 však skončila s deficitem dvojnásobné hodnoty. Výsledky obchodní bilance nicméně nelze hodnotit příliš pozitivně. Za lepšími výsledky totiž stojí téměř tříprocentní propad dovozu. Ten klesá o něco rychleji než vývoz, což v důsledku způsobuje zvýšení bilance zahraničního obchodu.

Navzdory lepší bilanci nadále padá tempo vývozu i dovozu. Export v celé evropské sedmadvacítce se v květnu ve srovnání s předchozím měsícem propadl o 2,7 procenta, dovoz pak o 2,8 procenta. V eurozóně vývoz poklesl o jedno procento a import o 3,2 procenta. „Co nejvýrazněji klesá, je dovoz energie, surovin, strojů a dopravních prostředků,“ dodala pro ČT24 analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

„Obchodní bilance eurozóny je zhruba vyrovnaná, měnového přebytku bylo dosaženo pouze tím, že dovoz klesá rychleji než vývoz,“ řekl ČT24 analytik společnosti Patria Tomáš Vlk. Podle Howarda Archera z IHS Global Insight je navíc velmi negativní zprávou, že propad exportu byl vůbec nejvýraznější od letošního ledna. Spolu s padajícím dovozem to znamená, že na trzích nadále přetrvává nízká poptávka.

Obchodní bilance EU se lepší (zdroj: ČT24)

Analytik Vlk: Důležitý je vnitřní obchod EU 

Měnová unie omezila obchod hlavně s Ruskem a Spojenými státy. Tomáš Vlk podotýká, že pro země Evropské unie je důležitý hlavně obchod s dalšími členskými státy. Dodává však, že na druhou stranu hraje klíčovou roli dovoz surovin, především ropy. Té pak v Evropské unii tolik nenajdeme.

„Pozitivní zprávou mohou být poslední průzkumy a některé další statistiky, které přináší exportérům v eurozóně určitou naději,“ přichází s pozitivnějšími myšlenkami Archer. Zlepšení ukazuje například index manažerů, který odráží pohyb poptávek a který dosáhl v červnu své nejvyšší hodnoty za posledních devět měsíců. O výrobky exportérů by tak v příštích měsících mohl být větší zájem.