Nezaměstnanost na Slovensku na 11,81 procentech

Bratislava - Míra nezaměstnanosti na Slovensku v červnu stoupla na 11,81 procenta z květnových 11,39 procenta. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od ledna 2006. Počet lidí v evidenci úřadů práce, kteří mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání, se v červnu zvýšil na 313 076 z květnových 301 871 osob. V meziročním srovnání vzrostl dokonce o 119 621 osob, což znamená více než 60 procent.

„Na změnu trendu si ještě zřejmě budeme muset počkat, protože zlepšení stavu slovenského hospodářství je podmíněno zlepšením stavu v zemích EU, které jsou našimi silnými obchodními partnery,“ uvedl ředitel nevládního ekonomického institutu Iness Richard Ďurana.

Důvodem prudkého růstu nezaměstnanosti je zejména světová hospodářská krize, kvůli které přišly slovenské podniky o zakázky. Do statistik přibývají rovněž Slováci, kteří ztratili práci v zahraničí. „Jednak je to velká expozice Slovenska k těm hodně postiženým sektorům, jako je automobilový průmysl, a druhým důvodem je, že řada Slováků pracovala v zahraničí a ti zahraniční pracovníci patří mezi první, kteří jsou propouštěni,“ vysvětlil důvody rychlého nárůstu nezaměstnanosti analytik České spořitelny Martin Lobotka.

Těžko odhadnout, kdy nepříznivý vývoj slovenské nezaměstnanosti nabere pozitivnější směr. Ekonom Anton Marcinčin pro ČT24 uvedl, že ačkoli se již pro příští rok očekává opětovný růst HDP, nelze počítat s přílišným zlepšením nezaměstnanosti. „Ačkoli očekáváme růst v roce 2010 a v roce 2011, do velké míry se očekává, že to bude růst díky efektivitě práce, takže díky zaměstnancům, kteří zaměstnání neztratí,“ předpovídá Marcinčin.