Byty v Česku stále zlevňují

Praha - Ceny bytů v Česku klesají. Od dubna do června se ve srovnání s předchozím obdobím ceny snížily v průměru o 5,5 procenta, zároveň už klesají druhé čtvrtletí za sebou. Největší pokles cen postihl starší nemovitosti. V porovnání s rokem 2005 je ale bydlení stále o 55,7 procenta dražší. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.

V Praze spadly ve druhém čtvrtletí ceny o 4,5 procent, mimo Prahu byl pokles ještě rychlejší a dosahoval až o 6,3 procenta. V hlavním městě je ovšem bydlení oproti roku 2005, který statistici používají pro srovnání jako výchozí, v průměru o 45,2 procenta dražší. V mimopražských regionech zůstávají ceny bytů o 66,2 procenta výše.

Ceny nemovitostí srazila nízká poptávka. Ta v posledním půl roce klesla podle odhadu realitních makléřů asi o třetinu. Malý zájem je o byty a domky v malých městech a na vesnicích, v Praze se pak špatně prodávaly především starší byty v panelácích. I přesto jsou nemovitosti, po kterých poptávka stále roste.

Jaroslav Novotný, prezident Asociace realitních kanceláří pro ČT24:

„Poptávka je po atraktivních pozemcích, o byty v cenové úrovni do 2,5 milionu korun a také po velmi kvalitním, nadstandardním bydlení, po nízkoenergetickém bydlení.“


Pokles cen bytů ve druhém čtvrtletí je podle statistiků výraznější než v prvním čtvrtletí. „Mezi prvním a druhým čtvrtletím to byl pokles asi pět procent, mezi druhým a třetím by to mohlo být podobné,“ řekl ČT24 Přemysl Chaloupka, ředitel realitní společnosti Knight & Frank. Některé realitní firmy ale už začínají hlásit obrat trendu. Například realitní kancelář Lexxus minulý týden zveřejnila výsledky své studie, podle které pokles cen bytů zpomaluje. Hodnoty bydlení se podle společnosti aktuálně pohybují na úrovni ledna 2008, což znamená pokles kolem sedmi procent.

Nárůst zájmu o byty potvrzují i další realitky. „Je pravda, že v červenci, kdy ta sezóna bývá nejslabší, došlo paradoxně k tomu, že se poptávka začíná zvedat. Je to pravděpodobně kvůli tomu, že lidé na základě mediálních zpráv dlouho vyčkávali,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 jednatel Hot Reality Plus Radim Koliba.

Kromě vyčkávání na nižší ceny má podle něj zásadní vliv na poptávku po bytech i horší dostupnost hypoték. „Získání hypotéky je podstatně těžší, než bylo nejen před dvěma lety, ale i před tři čtvrtě rokem. Banky zpřísnily podmínky poměrně razantně,“ upozornil.