Magna a Sberbank požadují práva na duševní vlastnictví Opelu

Moskva - Termín pro podání nabídek pro převzetí Opelu vypršel. Největší zájemce o něj, kanadsko-rakouský výrobce autodílů Magna spolu s ruskou bankou Sberbank, dal ultimátum. Chce práva na duševní vlastnictví značky. Americký automobilový koncern General Motors obdržel celkem tři konečné nabídky na převzetí německé divize Opel. Vedle Magny se Sberbank podaly podle informovaného zdroje nabídku mezinárodní investiční skupina RHJ International a také čínská Beijing Automotive Industries Corp (BAIC). General Motors teď nabídky podrobí analýze. Předběžný závěr pak dá koncern posoudit také vládě Německa a dalších zúčastněných zemí, Evropské komisi a vedení trustu Opel/Vauxhall.

Už ve středu by měl majitel Opelu, americká automobilka General Motors, informovat německou vládu o konečných nabídkách. Jednání s investory se ale stále víc zadrhávají, a je proto možné, že vybrán nebude nikdo a dojde k dalšímu kolu. „Ta nabídka ze strany Opelu by musela být trošičku poupravená. Oni by se určitě objevili zase nějací zájemci, kteří by rádi nahlédli do kuchyně Opelu, jak na tom Opel ve skutečnosti je,“ tvrdí Jan Blažek, šéfredaktor magazínu Auto7. Důvodů, proč se nedaří najít kupce, je několik. Investorům vadila například klauzule o možném odkupu automobilky zpět do rukou General Motors. 

Magna a Sberbank: Přes požadavek ohledně práv na duševní vlastnictví nejede vlak 

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Podle ruského listu Kommersant nejvážnější zájemce o Opel Magna a Sberbank od převzetí odstoupí, jestliže jejich nová nabídka zahrnující nárok na duševní vlastnictví nebude přijata. Magna chce prodávat automobily Opel pod svou vlastní značkou a usiluje také o právo měnit konstrukce či technologii vozidel podle svých představ.

Ke slovu se tak možná dostane Čína. Uspět na evropském trhu s čínským vozem je totiž těžké a zdlouhavé. Odborníci odhadují, že je to otázka desítek let. Nákup Opelu je proto nejlepší řešení. Pokud by se čínským zájemcům podařilo Opel koupit, posílilo by to pak jejich chuť investovat i do dalších krachujících automobilek.

Převzetí Opelu podpořila i Angela Merkelová

Převzetí Opelu koncernem Magna/Sberbank minulý týden podpořila německá kancléřka Angela Merkelová. Podle předběžné dohody by měla Magna v Opelu získat dvacet procent a Sberbank pětatřicet procent. Sberbank by byla patrně hlavním finančníkem převzetí. Experti předpokládají, že by podíl v Opelu držela jen krátkodobě a v případě, že by převzetí bylo úspěšné, předá jej některému z ruských výrobců automobilů.

Společnost General Motors donutila k prodeji Opelu tíživá finanční situace. Firma se v rámci rozsáhlé restrukturalizace zahrnující prodej některých značek přeměnila v menší podnik, který by měl pružněji reagovat na požadavky zákazníků. Nedávno opustila General Motors bankrotový režim.