Evraz Vítkovice Steel bude kvůli krizi propouštět zaměstnance

Ostrava - Společnost Evraz Vítkovice Steel z ruské ocelářské skupiny Evraz Group propustí do konce července 170 zaměstnanců. Důvodem je světová hospodářská krize a nedostatečná poptávka po válcovaných výrobcích z oceli. Potvrdil to mluvčí firmy Jaromír Krišica. V ostravské hutní firmě nyní pracuje asi 1 430 lidí. "Společnost se snaží najít řešení za situace, kdy její výrobní střediska pracují na asi čtyřicet až padesát procent své výrobní kapacity. Mimo dlouhodobého snížení poptávek po těchto výrobcích se dramaticky snížila i cena výrobků na trhu," uvedl mluvčí.

Třetí největší hutní podnik v Česku musel letos kvůli dopadům krize přerušit výrobu oceli i těžkých profilů zhruba na měsíc a půl. Zaměstnanci obou provozů zůstali doma s náhradou mzdy. Do konce minulého roku firma propustila 157 lidí. Hospodářské výsledky za loňský rok firma ještě nezveřejnila. Společnost letos přesunula část svých aktivit do lucemburské obchodní společnosti East Metals, která je rovněž součástí Evraz Group. Podniku v Česku by to mělo pomoci čelit hospodářské krizi.

„Podle kolektivní smlouvy s odborovou organizací dostanou zaměstnanci nad rámec zákoníku práce odchodné za odpracovaná léta. Někteří lidé si mohou přijít až na osmnáctinásobek průměrného platu. Kolektivní smlouva je postavená natolik dobře, že lidé mohou odejít důstojně, pochopitelně ale, že to nic příjemného není,“ řekl předseda odborů Rostislav Fromelius. Výši průměrného výdělku ve firmě nesdělil.

Propouštět se chystá i ArcelorMittal Ostrava

Podle odboráře se hledaly cesty, aby odešli především lidé v předdůchodovém věku. „V současné situaci jsme přinuceni ponechat ve společnosti zaměstnance zejména s maximální odborností a schopností vzájemné zastupitelnosti v jednotlivých profesích,“ uvedl k propouštění generální ředitel a předseda představenstva Zbyněk Kvapík. Kromě EVS se kvůli krizi chystá propouštět také ArcelorMittal Ostrava. Z největší domácí huti by od srpna do poloviny října odejít 300 ze 6600 zaměstnanců. Odcházet by měli zejména technickohospodářští pracovníci a pracovníci podpory výroby. AMO od ledna snížila stavy o téměř 1000 lidí.