Bernanke: Fed ví, jak ukončit nynější měnovou politiku

Washington - Americká centrální banka (Fed) má připravenou výstupní strategii a ví, kdy ukončit současnou prudce expanzivní měnovou politiku. Řekl to dnes šéf Fedu Ben Bernanke před členy výboru pro finanční služby americké Sněmovny reprezentantů. Dodal, že Fed chce dojít do fáze, kdy bude mít jasné poznatky, že oživení ekonomiky má pevné základy a není příliš křehké. Pak se prý ke slovu dostanou jiné nástroje, jimiž Fed zabrání prudkému růstu inflačních tlaků v ekonomice.

Fed a některé další centrální banky vyspělých zemí od loňska pumpují do finančního systému značné objemy nových peněz. Rozšíření měnové báze sice usnadní řešení současných problémů s likviditou, na druhou stranu v sobě ale nese riziko, že se v horizontu měsíců až let prudce zvýší inflace. Na to jsou ale prý připraveni.

Pokud se objeví problém s růstem inflace, bude to podle šéfa Fedu v dost vzdálené budoucnosti. Primárním zájmem Fedu tak nadále zůstává snaha podpořit hospodářský růst. Federální rezervní systém tak prý bude i nadále držet základní úrokovou sazbu blízko nuly. Ekonomové odhadují, že základní úrok bude v USA rekordně nízko asi po zbytek tohoto roku.