MF prodloužilo lhůtu pro nabídky v obří ekologické zakázce

Praha - Ministerstvo financí prodloužilo o dva měsíce lhůtu pro podání nabídek v tendru na obří státní zakázku na odstranění ekologických škod v hodnotě okolo 115 miliard korun. Lhůta pro podání nabídek tak uplyne 13. října místo 13. srpna. V tendru, který je jedním z největších za existence České republiky, pokračují tři firmy z původních šesti.

K rozhodnutí ministerstvo přistoupilo na základě žádostí od uchazečů, kteří postoupili do druhého kola. Důvodem byl především „značný rozsah dokumentace k předmětu veřejné zakázky a s tím související náročnost vyhodnocení všech relevantních informací pro zpracování nabídky.“ Po předložení nabídek zpracuje MF materiál pro vládu. Ta následně rozhodne, zda bude smlouva s vítězem uzavřena nebo ne.

Do druhého kola tendru postoupily firmy Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services. Ve druhém kole už bude rozhodovat pouze cena, kterou uchazeči státu nabídnou. MF již zamítlo odvolání tří uchazečů, kteří neuspěli v prvním kole tendru.

Jednou velkou zakázkou se podle ministerstva zkrátí doba, která je potřebná na odstranění škod, a zároveň se zajistí horní mez nákladů. „Cena maximálně 115 miliard korun je konečná. Garantuji, že bych nepodepsal žádný dodatek ani náhodou,“ prohlásil dříve ministr financí Eduard Janota. Ministerstvo si chce rovněž v případné smlouvě vyhradit právo rozložit platby za uskutečněné sanace do více let s tím, že hodnota peněz by zůstala zachována díky inflační doložce.