Eurokomisaři odklepli pomoc polské vlády „Walesovým“ loděnicím

Brusel - Pomoc polské vlády gdaňským loděnicím se dnes dočkala posvěcení od Evropské komise. Celková výše pomoci dosahuje 251 milionů eur (6,5 miliardy korun). Výkonný orgán unie v dnešním tiskovém prohlášení uvedl, že souhlasí s novým plánem restrukturalizace společnosti. Loděnicím, kde vzniklo protikomunistické hnutí Solidarita a ke kterým mají Poláci tím pádem silné citové vazby, by se tak měl vyhnout osud doků v Gdyni a ve Štětíně. Pomoc těmto loděnicím "vláda Evropské unie" zamítla, odporovala prý unijním zákonům a narušila by prý konkurenci na společném trhu evropské sedmadvacítky. Nutnost vrácení státní pomoci pak vedla k jejich likvidaci.

Loděnice v Gdaňsku byly zprivatizovány před dvěma lety a v minulosti dostaly vysoké státní dotace. „Byl to jeden z nejdelších a nejsložitějších případů, kterými jsem se musela zabývat. Jsem ale velmi potěšena, že jsme nyní nalezli konstruktivní řešení,“ zhodnotila jednání kolem gdaňských loděnic eurokomisařka Neelie Kroesová.

Loděnice dostanou ještě dalších 150 miliard eur 

Podle ní dnešní rozhodnutí autorizuje státní pomoc, kterou gdaňské loděnice dostaly od roku 2004, kdy Polsko vstoupilo do Evropské unie. Tato částka činí 94 milionů eur. EK zároveň dala zelenou pomoci ve výši 35 milionů eur, která má jít na restrukturalizaci společnosti. Součástí dnes schválené pomoci je také dalších 122 milionů eur, z nich část budou loděnice čerpat během nadcházejících tří let.

Vlastníkem 82 procent akcií loděnic v Gdaňsku je firma ISD Polska, která patří do skupiny ukrajinské společnosti Donbas. Vlastníci loděnic eurokomisařům představili nový restrukturalizační plán, který má být do značné míry financován ze soukromých zdrojů. Jeho součástí je i uzavření dvou ze tří skluzů v loděnicích. Podle komise tento plán zajišťuje rentabilitu společnosti.
 

Polské loděnice se potýkaly s tíživou finanční situací a silnou konkurencí z Asie již řadu let. Odbory po pádu komunismu blokovaly snahy o privatizaci a vlády se radikálním změnám vyhýbaly a situaci řešily poskytováním státních dotací.

Loď v gdaňských loděnicích
Zdroj: ČT24