Do Čech se vracejí další klienti Tomi Tour, některé vyhodili z hotelu

Praha - Z dovolené v Turecku se dnes vrátili další turisté zkrachovalé cestovní kanceláře Tomi Tour. V poledne přistálo na ruzyňském letišti letadlo se 144 klienty, kteří se vrátili v řádném termínu z dovolené v turecké Antalyi. Ve stejnou dobu dostali bývalí šéfové zkrachovalé cestovní kanceláře Travela u soudu dvouletou podmínku. Podle obžaloby se dopustili podvodného chování vůči svým zákazníkům. Hrozba soudního řízení visí ze stejných důvodů v současnosti rovněž nad představiteli Tomi Tour.

Větší problémy se při cestě zpátky do Česka tentokrát neopakovaly. Pád cestovky se na pobytu většiny lidí příliš nepodepsal, někteří si jen stěžovali na chování hotelového personálu.

Jednu rodinu Turci vyhodili z hotelu

Některé klienty Tomi Tour vyhodili z hotelu (zdroj: ČT24)

Někteří z cestujících si nicméně kromě opálení přivezli také nepříjemné zážitky. Jednu rodinu nechal prý místní hoteliér násilím vyvést z hotelu už v neděli. Manažer hotelu rodině se dvěma dětmi oznámil, že Tomi Tour nezaplatila její pobyt. Údajně také nechal vyměnit zámky a protestující matku ochranka fyzicky napadla. Rodina poté dostala 30 minut na vyklizení pokoje. U případu asistovala také policie, jejíž příslušníci však hovořili pouze turecky. Na ulici skončila i delegátka.

„My jsme přijeli a oni už věděli, že není zaplaceno,“ uvedl otec rodiny. Náhradní ubytování stálo rodinu téměř 300 eur (7800 korun) navíc. Na manažera hotelu, který museli opustit, chce podat trestní oznámení u českého Interpolu. „Pokud CK poslala klienty do zahraničí, přestože věděla, že nejsou zaplacené služby, tak to je otřesné. Jestliže se to prokáže, tak to je z našeho pohledu přímo ohavnost,“ uvedl mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Podle něj mají klienti v takových případech nárok na náhradu od pojišťovny, důležité je uchovat si všechny účtenky.

Přibývá trestních oznámení na Tomi Tour 

Na dovolené s Tomi Tour zůstávají turisti ještě v Egyptě, Turecku nebo na Mallorce. Většina se vrátí domů tento týden, poslední zákazníci pak v pondělí o půlnoci. Na policii ale na zkrachovalou cestovku přibývá trestních oznámení. Především pak od těch, kteří na svou objednanou dovolenou vůbec neodcestovali.

Zřejmě ho podá také Václav Charvát. V srpnu měl s Tomi Tour odletět na Ibizu. „Když prostě neumí podnikat, tak ať toho nechá, zvlášť, když už je to podruhý, měli by mu to zakázat,“ lamentuje nad mužem, který stojí za zkrachovalou cestovní kanceláří, Václavem Fischerem.

Charvát věří, že od pojišťovny Union, která závazky za cestovku řeší, dostane alespoň 80 procent ze zaplacené sumy. Kdy bude pojišťovna peníze vyplácet, ale zatím není jasné. Chybí jí totiž od Tomi Tour tisíce dokumentů.

Václav Charvát
Zdroj: ČT24