Obří fond má pomoci budovat infrastrukturu v Evropě

Brusel - Evropská investiční banka chce založit obří fond, který by měl poskytovat peníze na rozšiřování infrastruktury v Evropské unii. Celkem 1,5 miliardy eur, tedy téměř 40 miliard korun, má směřovat především na výstavbu silnic a na projekty spojené s využíváním alternativních energií. Píše o tom týdeník European Voice.

Fond by měl pro vybrané projekty nabídnout i možnost půjček až do výše pěti miliard eur (zhruba 130 miliard korun). Na jeho vytvoření se budou podílet i další banky - italská Cassa depositi e prestiti, francouzská Caisse des Depots et Consignations, německá KfW Bankengruppe a španělská Instituto de Crédito. Každá z nich má přitom do fondu přinést 100 milionů eur (zhruba 2,6 miliardy korun).

Celého projektu by se časem mohly účastnit i další evropské banky. Není ani vyloučeno, že se zapojí i Evropská komise. Ta by pak v rámci své účasti ve fondu nejspíš použila peníze, které jsou vyhrazeny na vznik transevropských dopravních sítí.

Fond by mohl přispívat také k podpoře unijních cílů v boji s klimatickými změnami. Už nyní je přitom v podstatě jisté, že fond bude fungovat příštích 20 let, přičemž poprvé by měl investovat v první polovině příštího roku. EIB přitom již vybrala i název fondu - „Marguerite: 2020 Evropský fond pro energetiku, klimatické změny a infrastrukturu“. Peníze by přitom měly putovat jen do 27 členských států EU, na zbytek Evropy se nedostane.