Zákonodárci Kalifornie schválili plány snížení schodku rozpočtu

Sacramento - Druhá komora parlamentu v Kalifornii odsouhlasila v noci na dnešek soubor opatření, která mají snížit rozpočtový deficit země. Na rozdíl od Senátu, který návrh schválil bez námitek, však odmítla dvě kontroverzní opatření, včetně plánu na obnovení těžby ropy u pobřeží. Kalifornie má i kvůli hospodářské krizi schodek 26 miliard dolarů, který ohrožuje stabilitu veřejných financí. Současně ji trápí téměř dvanáctiprocentní nezaměstnanost. Tamní guvernér Arnold Schwarzenegger sáhne k řadě výdajových škrtů.

Legislativní soubor měl celkem jednatřicet návrhů a některé z nich počítají s hlubokými výdajovými škrty. Druhá komora však odmítla dva nejkontroverznější návrhy. Jeden z nich předpokládal, že stát vezme místním samosprávám zhruba jednu miliardu dolarů z peněz na dopravu. Druhý měl umožnit po čtyřiceti letech obnovení těžby ropy u kalifornského pobřeží, což mělo přinést do rozpočtu ročně dalších 100 milionů USD. Rozpočet tak nyní přijde zhruba o miliardu dolarů.

Schwarzenegger učiní dodatečné škrty v rozpočtu

Schwarzenegger bude muset učinit dodatečné škrty v rozpočtu. Guvernér již uvedl, že podepíše návrh příští týden, protože je jedinou možností, jak vyřešit současné problémy státu. Současně naznačil, že výpadek bude znamenat propouštění učitelů, zvýšení plateb studentů vysokých škol a přinese mnoha lidem dodatečné problémy.

Kalifornie je osmou největší ekonomikou světa. Kvůli hospodářské recesi má však mnohem nižší výběr daně z příjmu, obratu, nemovitostí a kapitálových výdajů. K tomu ji trápí vysoká nezaměstnanost. Nezaměstnanost znamená nejen výpadek rozpočtových příjmů kvůli nižším příjmům z daní fyzických osob, ale i vyšší výdaje státu na podpory v nezaměstnanosti.