Světoznámý Johnnie Walker odchází

Kilmarnock (Skotsko) - Výrobce světoznámé skotské whisky Johny Walker chce uzavřít jednu ze svých nejstarších stáčíren v jihoskotském městě Kilmarnock. V zemi to vyvolalo obrovskou vlnu protestů. Lidem se nelíbí, že se tak poruší dvousetletá tradice, dobré jméno a pověst legendární skotské. Značka Johny Walker je s Kilmarnockem spojená od roku 1820 a každá prodaná láhev kdekoli na světě nese i jméno tohoto města.

Vlastník destilérky, společnost Diageo, plánuje šetřit a propouštět své zaměstnance. Celkem by v lahvárně v Kilmarnocku mělo přijít o práci sedm set lidí. Ve skotských městech se protestuje, přes 10 tisíc odpůrců podepsalo petici. Přidávají se i známé osobnosti a politici. „Mluvíme o velmi úspěšném skotském průmyslu, o velmi úspěšné skotské společnosti. Proto by firma Diageo měla vědět, jak je to citlivé téma a jakou zlost mezi lidmi vyvolala,“ řekla náměstkyně prvního ministra skotské vlády Nicola Sturgeonová. 

Společnost Diageo tvrdí, že ztráty pracovních míst nahradí vytvořením nových v jiných továrnách. Pro řadu místních je ale ta v Kilmarnocku srdeční záležitost. Na vybudování značky Johnnie Walker se totiž podíleli i generace jejich předků. „Pracuje tam moje rodina, mí přátelé, pracovali tam i v minulosti. Myslím, že se to jen tak nevsákne. Tnuli do živého,“ podotkla zaměstnankyně lahvárny v Kilmarnocku Pauline Dochertyová.

Johnnie Walker odchází (zdroj: ČT24)

Skotská vláda teď tlačí na firmu Diageo, aby rozhodnutí uzavřít stáčírnu v Kilmarnocku přehodnotila. Ta má ale v ruce silný argument. Ročně by tak údajně ušetřila dvacet milionů liber.