Obama volá po užší spolupráci s Čínou

Washington - Americký prezident Barack Obama dnes řekl, že Čína a Spojené státy americké sdílí společné zájmy v ekonomické obnově a volá tak po užší spolupráci mezi těmito dvěma zeměmi. Dnes totiž ve Washingtonu začíná dvoudenní americko-čínský Strategický a ekonomický dialog. Toto sezení diplomatických a ekonomických špiček obou národů má již šesté pokračování a zabývat se bude otázkami řešení dopadů světové finanční krize, ale i mezinárodní politiky či ochrany životního prostředí a problému s jaderným zbrojením KLDR.

„Současná (hospodářská) krize jasně ukázala, že rozhodnutí učiněná uvnitř našich hranic se odráží ve světové ekonomice - týkají se tak nejen New Yorku či Seattlu, ale stejně tak i Šanghaje či Šen-čenu,“ tvrdí Obama na startu americko-čínských rozhovorů ve Washingtonu. „To je důvod, kvůli kterému musíme zůstat angažovaní v silné bilaterální a multilaterální spolupráci,“ podotýká Obama.

Geithner vzkazuje Číně, aby doma více utrácela

Rozhovor s Martinem Křížem (zdroj: ČT24)

Ministr financí Spojených států amerických Timothy Geithner oznámil, že by Čína mohla hrát hlavní roli v obnově růstu globální ekonomiky, pokud by pokračovala v podpoře větší domácí spotřeby namísto exportování. Na začátku dvoudenního americko-čínského strategického a ekonomického dialogu se Geithner vyhnul jakékoli zmínce o citlivých měnových otázkách.

„Čínský úspěch při posunu struktury ekonomiky k domácí poptávkou více taženému růstu, zahrnující větší roli spotřeby čínských obyvatel, bude obrovským příspěvkem k silnějšímu, vyrovnanějšímu a udržitelnějšímu růstu globální ekonomiky,“ tvrdí Geithner. Ten je spolu s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou spoluhostitelem vysoce tajného jednání, za Čínu bude jednat místopředseda vlády Wang Čchi-Šan a státní tajemník Taj Ping-kuo.

Sinolog Martin Kříž ve Studiu ČT24 o roli Číny ve světové ekonomice:

„Dneska se hovoří o paradoxu, že Čína zachraňuje kapitalismus, přestože to od svého založení v roce 1949 kapitalistická země není. Je to ale řádově deset let zpátky, kdy kapitalismus zachraňoval Čínu.“


Místopředseda čínské vlády pro ekonomické záležitosti Wang Čchi-Šan uvedl,
že čínská snaha o stimulaci domácího hospodářství funguje, což pomáhá
Spojeným státům i dalším významným ekonomikám. Dodal, že světová ekonomika se nyní nachází v kritickém období, kdy opouští krizi a směřuje k oživení.

Již v roce 2006 iniciovala předešlá Bushova administrativa dvakrát do roka konané rozhovory mezi finančními šéfy obou národů. Obama administrativa ale rozhovory rozšířila o diplomatickou dimensi a zkrátila počet jednání na jedno za rok. Místem konání dialogu je střídavě Peking a Washington, šestý v pořadí připadl na americkou metropoli.

Martin Kříž
Zdroj: ČT24