Nízké odškodnění za vichřice? Problémem jsou staré pojistné smlouvy

Praha - Čtvrteční vichřice bude stát pojišťovny víc než sto milionů korun. Ne každému ale výplata z pojistky stačí na to, aby za ni opravil poškozený dům nebo byt. Celá řada lidí má totiž uzavřené staré smlouvy, které počítají buď s mnohem nižšími částkami, nebo v nich tehdy ještě nebyla zahrnuta například rizika povodní. Nejhůře jsou na tom lidé z oblastí, na které se možnost pojištění nemovitostí vůči záplavám nevztahuje vůbec.

Staré smlouvy nejenže neodpovídají novým podmínkám pojišťoven, ale jsou v nich také znatelně nižší pojistné částky. „Pokud má někdo hodně starou smlouvu, pravděpodobně pojistná částka a to plnění bude omezeno hranicí, řekněme, sto tisíc korun. Nicméně hodnota nemovitosti v této době může být například 2 miliony,“ tvrdí Tomáš Hejda z ČSOB pojišťovny.

Česká asociace pojišťoven už letos v únoru upozorňovala na zastaralá pojištění. A vybízela klienty, aby si je nechali přepočítat. Pojišťovna to totiž za ně řešit nemusí, i když to většinou udělá. „Česká pojišťovna konkrétně dělala několik tzv. konverzních vln, kdy nabízela klientům s těmi zastaralými smlouvami, že jim smlouvy předělá. Nicméně pořád jde o významný počet lidí, kteří mají staré smlouvy,“ doplňuje Richard Kapsa z České pojišťovny.

Michal Šimon pro ČT24:

„Většinou by si pojistné smlouvy měl hlídat každý sám. Protože on nejlíp ví, jestli do svého objektu investoval nějaké peníze.“


Nejlepší je smlouvu obnovovat každý rok
 

Podle odborníků je nejlepší nechat si obnovit smlouvu každý rok a přizvat k tomu poradce. Klient si tak nesplete třeba pojištění domácnosti a nemovitosti. „Je potřeba to odlišovat a vědět, že pojištění staveb je, zjednodušeně řečeno, pojištění zdí a toho všeho okolo. A pojištění domácnosti je na vybavení bytu,“ připomíná Michal Šimon z České asociace pojišťoven.

Horší to ale mají domácnosti v rizikových oblastech, kterým často ani poradce nepomůže. Například povodňové mapy rozlišují 4 pásma. A v tom čtvrtém, kde se pravděpodobnost povodně mění v jistotu, jsou domy prakticky nepojistitelné.

Michal Šimon
Zdroj: ČT24