Staropramen čeká nový vlastník

Praha - Druhý největší pivovar v zemi, Staropramen, nejspíše brzy změní majitele. Anheuser-Busch InBev se totiž chce zbavit všech svých pivovarů ve střední a východní Evropě. Novým vlastníkem Staropramenu se tak pravděpodobně stane některý z finančních fondů. Ten si musí na smíchovský pivovar připravit zhruba šest a půl miliardy korun. S InBev o koupi jednají velké zahraniční fondy jako CVC Capital Partners nebo TPG.

Staropramen nciméně zatím situaci komentovat nehodlá. „Naše společnost se nenechá vtahovat do diskuzí o prodeji naší společnosti, proto tyto informace nekomentujeme. Rozhodnutí tohoto druhu jsou plně v kompetenci naší mateřské společnosti Anheuser-Busch InBev,“ tvrdí tiskový mluvčí Pivovarů Staropramen Pavel Barvík.

Majitel Staropramenu se k prodeji rozhodl poté, co musí začít splácet peníze za loňský nákup pivovaru Anheuser-Busch, který ho stál padesát dva miliard dolarů. Pokud by pivovary získal některý z fondů, mohlo by to mít podle odborníků vliv na kvalitu piva. „Samozřejmě finančníkům záleží spíš na zisku než na jakémkoli názvu nebo historii, a pokud kasu budou naplňovat piva jakéhokoli charakteru, pak to jednoznačně budou dělat,“ myslí si například prezident Českého svazu malých nezávislých pivovarů Jiří Fusek.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Pivovary jsou bezpečnou investicí 

V Česku zatím žádný fond pivovar nevlastní. Z pohledu návratnosti vložených peněz jde ale o zajímavou investici. Úspěšné pivovary totiž vykazují stabilní roční zisk kolem sedmi procent. „Velice opatrně k těmto podnikům přistupují a rozhodně poslední, co by chtěli, by bylo svými neodbornými zásahy ty podniky zničit, protože tím by si sami zničili svoje peníze,“ oponuje Fuskovi Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven.
 

InBev chce za jedenáct pivovarů 2,6 miliard dolarů. Je ale možné, že nakonec pivovary prodá zvlášť. V tom případě by stoupl zájem o Staropramen i mezi českými investory. Spekuluje se například o K Brewery, která už ovládá šest pivovarů.

Jan Veselý
Zdroj: ČT24