Nejstarší italská karosárna končí

Turín - Nejstarší dosud existující italská karosárna Bertone zřejmě definitivně končí. Firma je v konkurzu, o jejím osudu se má rozhodnout do konce července. Zájem o ní má 5 investorů a největší šance má zřejmě Fiat. Bertone by tak ale přišel o svou nezávislost. Firma v minulosti navrhla mimo jiné i českou Škodu Favorit. V problémech jsou ale i ostatní konkurenti. Například slavná Pininfarina proto začne vyrábět vlastní elektromobily. Ostatní se pokusí oživit odbyt například zakázkovou výrobou.

Nuccio Bertone se konce své firmy nedožil, zemřel před dvanácti lety. Od té doby to se společností šlo z kopce, v roce 2007 pak skončila v konkurzu. Karosárna za téměř 100 let své existence navrhla řadu legendárních aut pro světové automobilky - třeba slavné Lamborghini Miura. Firma se živila i zakázkovou výrobou některých modelů pro velké výrobce, jenže objednávky došly.

Kromě Fiatu mají o Bertoneho zájem i 2 italští podnikatelé, finanční investor a čínská automobilka FAW. „Zaplať pánbůh, že by to koupil Fiat, to je lepší varianta než třeba nějaká čínská automobilka,“ řekl ČT24 šéfredaktor magazínu Auto7 Jakub Rejlek.

Nejstarší italská karosárna končí (zdroj: ČT24)


Bertone fungovalo i jako líheň talentů, kariéru u něj začal například Giorgietto Giguiaro, dnes už legendární designér. On ani další slavná jména to ale také nemají lehké, i jim totiž chybí zakázky od automobilek. Například Pininfarina proto začne na vlastní pěst vyrábět elektromobily. A do branže se vrací rovněž předválečný trend, zakázková auta pro multimilionáře. „Můžete si koupit Picassa a nebo auto, co stojí miliony, ale nikdo jiný ho nemá. Myslím, že to je dobrá příležitost pro firmy jako my,“ tvrdí slavný Giguiaro.

Designér Andrea Zagato:

„Musíte umět komunikovat jak s výrobci, tak i se sběrateli, ti jsou velmi nároční a hledají něco, co trh nenabízí.“


Přežití ale nezávislým designérům ani tak nikdo nezaručí. Například letos krize smetla slavnou německou karosárnu Karmann. I ta doplatila na nezájem svých tradičních partnerů, hlavně velkých domácích výrobců.

  • Jakub Rejlek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1012/101193.jpg
  • Andrea Zagato autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1012/101192.jpg