Lesy ČR navrhly soudu zastavení insolvenčního řízení se CE WOOD

Zlín/Brno - Na konci letošního ledna podala společnost CE WOOD kvůli pohledávkám, které vyčíslila na zhruba 156 milionů korun, návrh na insolvenční řízení. Státní podnik Lesy České republiky ho teď stáhl. Současně navrhl Krajskému soudu v Brně, aby insolvenční řízení s podnikem CE WOOD zastavil.

„Lesy ČR daly ke Krajskému soudu v Brně návrh na stažení insolvenčního řízení. Vidí v tom lepší cestu k zajištění pohledávek, které za CE WOOD mají, než čekat a spoléhat na výsledky insolvenčního řízení,“ řekl České televizi mluvčí Lesů ČR Michal Kačena.

Vstřícný krok státních lesů CE WOOD přivítala. „Jsem samozřejmě velice rád, že k tomu konečně došlo a že se nám podařilo přesvědčit Lesy ČR, že jsou i lepší cesty řešení té naší situace, určitě je to výsledkem vyjednávání, které probíhalo dlouho a intenzivně,“ uvedl šéf společnosti Ivan Doubrava.

Dohoda mezi Lesy ČR a CE WOOD (zdroj: ČT24)

Moratorium končilo v červenci

Společnost CE WOOD chránilo od začátku března před vyhlášením úpadku tříměsíční moratorium, které bylo později prodlouženo až do začátku července. Smírné řešení situace oba podniky avizovaly i po schůzi věřitelů, která se konala 7. července v Brně.

Státní podnik Lesy ČR je největším věřitelem akciové společnosti CE WOOD. K dnešnímu dni bylo do insolvenčního řízení s ní přihlášeno celkem 192 pohledávek.

Holding CE WOOD je největším seskupením v Česku, které se zabývá výrobou, zpracováním a prodejem dřeva. Mateřskou společností holdingu je právě akciová společnost CE WOOD. Ta v roce 2007 vykázala tržby 3,358 miliardy korun, její ztráta činila 47,8 milionu. Loňská čísla dosud podnik nezveřejnil.