Index PX po devíti měsících překonal hranici 1000 bodů

Praha - Hlavnímu indexu pražské burzy se poprvé od loňského října podařilo překonat hranici 1000 bodů. Kolem 9:55 index PX zpevnil o 0,83 procenta na 1001,2 bodu. Nad magickou hranicí se index udržel zhruba hodinu, před polednem se opět vrátil na úroveň kolem včerejšího závěru a nakonec i přes další mírné posílení uzavřel obchodování na 986,6 bodu.

Motorem dopoledního růstu byly podobně jako včera akcie těžařské firmy NWR, skupiny ECM či rakouské banky Erste Bank. Nakonec ale uzavřely v červených číslech všechny tituly s výjimkou mediální společnosti CETV, Telefóniky O2 a společnosti ČEZ.

Na hodnotě přes 1000 bodů uzavíral index PX naposledy 14. října. Uzavírací hodnota tehdy činila 1085,1 bodu. Následujícího dne pražská burza ztratila kvůli panickým výprodejům způsobeným turbulencemi amerického finančního sektoru téměř osm procent a index se na dlouhých devět měsíců dostal pod magickou hranici.

Burzovní makléř Jan Langmajer:

Index PX dlouhou dobu testoval minima. Na nejnižší úrovni se ocitl letos v únoru, když dosáhl pouze 628,5 bodu. I když se dnes indexu podařilo znovu dostat nad 1000 bodů, od úrovní, které dosahoval před rokem, tedy několik měsíců před vypuknutím finanční krize, je stále na hony vzdálen. Roční maximum totiž leží na hodnotě 1478,2 bodu.

Tuto metu se přitom pražskému indexu v nejbližší době pokořit nepodaří. „Já bych viděl v průběhu jednoho roku posun někam k 1200 až 1300 bodům v případě, že se ukáže, že se ta globální ekonomika stabilizovala a pomaličku se oživuje,“ míní Langmajer.

Aktuální vývoj na pražské burze můžete sledovat on-line v sekci Burzovní obchody.