Česko udělalo definitivní tečku za sporem s ArcelorMittalem

Praha - Ministerstvo financí definitivně ukončilo jednu z arbitráží s hutní společností ArcelorMittal. Převedlo na ni jedenáctiprocentní podíl ve firmě ArcelorMittal Ostrava. Společnost výměnou za to již přesně podle dohody o narovnání převedla na ministerstvo financí jednu miliardu korun. Zbylých šest miliard korun by měl podnik převést ve splátkách do státní kasy do roku 2015. Převod akcií byl podmíněn definitivním uzavřením arbitráže mezi ČR a společností ArcelorMittal, která byla ukončena v červnu.

Ministerstvo financí má až do doby splacení akcií zástavní právo na všechny prodávané akcie. Kupní cena za jednu akcii činí 5 000 korun, což v celkovém objemu představuje téměř sedm miliard korun. „Vzhledem k tomu, že cena za akcii byla znalcem stanovena v roce 2008 a k podpisu dohod došlo až v roce 2009, souhlasilo ministerstvo financí s rozložením plateb do sedmi splátek,“ uvedl mluvčí úřadu Ondřej Jakob. Cena akcií totiž podle něj od loňského roku výrazně klesla. Transakce, která je díky poklesu cen akcií i hospodářské situaci výhodná pro stát, tak bude vypořádána v roce 2015.

Ministr financí Miroslav Kalousek podepsal dohodu o narovnání mezi Českou republikou a společností ArcelorMittal na počátku května. Spor ocelářské firmy a českého státu se táhl již od roku 2005. Mittal tehdy žaloval Česko za to, že byl vyloučen z privatizace železáren Vítkovice Steel. Ty se nyní přejmenovaly na Evraz Vítkovice Steel a ovládá je ruský kapitál.

ArcelorMittal je největším světovým výrobcem oceli. Skupina vznikla v roce 2006, kdy indická Mittal Steel získala povolení k převzetí evropské skupiny Arcelor. Kombinací dvou největších oceláren na světě vznikl gigant, který má na celosvětové produkci oceli zhruba desetiprocentní podíl.