Renault, Mazda a Mitsubishi se propadly do miliardových ztrát

Paříž/Tokio - Francouzská automobilka Renault zaznamenala v prvním pololetí ztrátu 2,7 miliardy eur (zhruba 69 miliard korun) a pokles prodeje téměř o čtvrtinu. Se ztrátou hospodařily také japonské automobilky Mazda a Mitsubishi. Ve čtvrtletí od dubna do června vykázala Mazda čistou ztrátu 21,5 miliardy jenů (asi 4,1 miliardy korun). Společnost Mitsubishi zaznamenala za stejné období čtvrtletní ztrátu 26,4 miliardy jenů (zhruba pět miliard korun).

Renault, který je díky svazku s japonským Nissanem 4. největší automobilkou světa, byl v důsledku ekonomické krize na začátku roku nucen ustoupit od některých svých cílů a zaměřit se na snížení zásob svých neprodaných vozidel. Přesto však její prodeje za první pololetí klesly o 23,7 procenta.

Renault očekává, že světový automobilový trh se letos sníží o 12 procent. Svůj výhled ovšem společnost upravila z dosud předpokládaného 15procentního poklesu, svou prognózu změnila díky daňovým stimulům ze začátku roku. Ve druhém pololetí hodlá Renault zvýšit svou výrobu o 164 tisíc vozů.

Japonským výrobcům klesly prodeje o polovinu 

Pátá největší japonská automobilka Mazda zaznamenala v posledním čtvrtletí ztrátu 21,5 miliardy jenů. Loni za stejné období firma vykázala čistý zisk 15 miliard jenů. Čtvrtletní prodej klesl o 44,5 procenta na 428,2 miliardy jenů. V Japonsku se prodej vozů Mazda snížil o 25 procent, v Severní Americe o 32 procent a v Evropě o 37 procent. Společnost dle vlastního vyjádření brzké oživení neočekává.

Čtvrtá největší japonská automobilka Mitsubishi hospodařila ve svém prvním fiskálním čtvrtletí se ztrátou 26,4 miliardy jenů. Loni za stejné období zaznamenala firma zisk 10,3 miliardy jenů. Čtvrtletní prodej klesl o 57,5 procenta na 259,1 miliardy jenů. Automobilka uvedla, že za nepříznivými výsledky stojí ekonomická krize a silný jen, který snížil zisk podniku v zahraničí. Zahraniční prodej činí zhruba 80 procent celkových tržeb Mitsubishi.

Automobilem roku byl v letošním ročníku mezinárodního autosalonu v Detroitu zvolen v kategorii lehkých užitkových vozů automobil Mazda CX-9.
Zdroj: ČT24