Staropramen chce koupit CVC Capital Partners

Londýn - Novým majitelem pivovaru Staropramen se možná stane firma CVC Capital Partners. Skupině Anheuser-Busch InBev nabídla za Staropramen a dalších deset evropských pivovarů 1,5 miliardy eur, tedy přes 38 miliard korun. Informoval o tom dnes list Financial Times. CVC je zatím jedinou firmou, která předložila nabídku na koupi pivovarů. Zájem nicméně projevily také americké soukromé investiční skupiny Kohlberg Kravis Roberts a TPG.

Vedle Staropramenu jsou v prodávaných aktivech Anheuser-Busch InBev také pivovary v Bulharsku, Rumunsku, Maďarsku, Chorvatsku, Srbsku a Černé Hoře.

Anheuser-Busch InBev je světovou jedničkou ve výrobě piva. Skupina vznikla loni, když belgický InBev převzal svého amerického rivala Anheuser-Busch. Nově vzniklý obr musel začít splácet transakci, která ho stála 52 miliard dolarů, tyto prostředky má zajistit právě prodej některých pivovarů ve střední a východní Evropě včetně Staropramenu.

Jak ale dnes s odvoláním na důvěryhodný zdroj uvedl Financial Times, je nyní ve hře i možnost, že Anheuser-Busch InBev prodej zruší. Jeho obavy ze zadlužení totiž údajně zmírnil prodej jiných aktiv. Splatnost první části kupní ceny navíc končí posledním červencovým dnem.