Americké banky platí na odměnách víc, než vydělají

New York - Velké banky z Wall Street vyplácejí štědré bonusy svým pracovníkům bez ohledu na své hospodářské výsledky. Úhrnná výše odměn často přesáhne i to, co banky za stejné období vydělají. Navíc většina z nich čerpá finanční pomoc od státu, aby mohla úspěšně bojovat s dopady finanční krize. Znepokojivá fakta vyplývají ze zprávy kanceláře newyorského prokurátora Andrewa Cuoma.

Banky nemají žádný zřejmý důvod, proč tak štědré bonusy vyplácet. „Odměny zaměstnanců se staly naprosto nezávislé na finančních výsledcích bank,“ píše se ve zprávě. Například banka Goldman Sachs vyplatila na bonusech 4,8 miliardy dolarů, což bylo víc než dvakrát více, než kolik činil její zisk. Podobně je na tom i Morgan Stanley, která odměnila své zaměstnance sumou ve výši 4,475 miliardy dolarů, zatímco vydělala pouze 1,7 miliardy. Vláda přitom poskytla oběma institucím v rámci programu na oživení ekonomiky 10 miliard dolarů.

A ve výčtu rozhazovačných bank lze pokračovat dále. Citigroup a Merrill Lynch vyplatily na bonusech 5,33 miliardy dolarů, resp. 3,6 miliardy, zatímco obě vykázaly ztrátu přesahující 27 milionů dolarů.

Někteří odborníci považují tuto praxi za zvrhlou a odměny managementu za přemrštěné. Situací kolem bonusů se už zabývá i Kongres a snaží se schválit pravidla, podle kterých by měli být manažeři odměňováni. Návrh ovšem naráží u řady Republikánů, kteří tvrdí, že by toto opatření dalo státu přílišnou kontrolu nad platy v soukromém sektoru.

Velké investiční banky z Wall Street stály u zrodu finanční krize. Manažeři, kteří je do problémů dostali, často odešli se štědrým odstupným. Ti, co zůstali, dostávají odměny i přesto, že jejich instituce zachraňuje stát finančními injekcemi z peněz daňových poplatníků. Například na pojišťovnu AIG se již kvůli tomu snesla vlna ostré kritiky.