Americká ekonomika má za sebou celoroční propad, odhady ale překonala

Washington - S pozitivní zprávou dnes přišlo americké ministerstvo obchodu. Ekonomika Spojených států klesala ve druhém čtvrtletí mírněji, než se předpokládalo. V přepočtu na celý rok klesal HDP o procento po propadu o 6,4 procenta v prvních třech měsících roku. Analytici přitom očekávali pokles o celých 1,5. Je to nicméně poprvé, kdy americká ekonomika klesala čtyři čtvrtletí za sebou od začátku záznamů v roce 1947.

Ministerstvo také revidovalo data za minulý rok a oznámilo, že hospodářská recese loni nadělala větší škody, než se předpokládalo. Podle čerstvých odhadů se HDP Spojených států minulý rok zvýšil jen o 0,4 procenta místo o 1,1 procenta, s nimiž vláda zatím počítala. „Vše ukazuje na to, že už jsme se o krok vzdálili od okraje propasti. Je ale důležité, aby zlepšení pocítili všichni Američané,“ vyjádřil se k údajům prezident Barack Obama.

Údaj za druhé čtvrtletí naznačuje, že se recese v největší ekonomice světa mírní. Revidovaný propad o 6,4 procenta za první čtvrtletí byl nejhorším údajem od prvního čtvrtletí 1982. Ministerstvo předběžně uvádělo za první tři měsíce roku pokles o 5,5 procenta.

Reportáž Lucie Edrové a rozhovor s Erikem Bestem (zdroj: ČT24)

Petr Sklenář, analytik společnosti Atlantik FT:

„Nižší než očekávaný pokles HDP potvrzuje myšlenku blížícího se konce recese.“


Analytici sice upozorňují, že osobní spotřeba poklesla nečekaně rychle a stále klesají investice, experti nicméně očekávají, že by se americké hospodářství mohlo navrátit k růstu již ve třetím čtvrtletí tohoto roku. Michal Brožka z Raiffeisenbank vidí naději na přírůstek ve výši 0,5 procenta. Podle ekonoma Luboše Mokráše ovšem bude oživení limitováno právě nízkými spotřebitelskými výdaji.

Loni krize stihla napáchat nečekaně velké škody

Zatímco druhé čtvrtletí přineslo až nečekaně mírný pokles, revize dat za loňský rok přinesla negativnější obrázek. HDP USA se podle nových údajů loni zvýšil jen o 0,4 procenta, zatímco statistiky dosud uváděly růst o 1,1 procenta. Spotřebitelé loni snížili výdaje o 0,2 procenta, zatímco se předběžně uváděl nárůst o pětinu procenta. Hlouběji se proti dosavadním předpokladům v minulém roce propadl také trh s bydlením. Stavitelé loni snížili výdaje o 22,9 místo o 20,8 procenta.


Ukazuje se však alespoň, že lidé v USA změnili za finanční krize a rostoucí nezaměstnanosti své chování. Američané loni uspořili 2,7 procenta svých úspor, oproti doposud uváděným 1,8 procentům. V souvislosti s klesající spotřebou se proto zároveň rychleji hojí tradiční chronická bolest americké ekonomiky - obchodní deficit.

HDP USA - čtvrtletní vývoj
Zdroj: ČT24