Čokoláda z velbloudího mléka na pultech obchodů po celém světě

Dubaj - Velbloudi a jejich mléko jsou něco, co je nám Evropanům poměrně vzdálené. Již zanedlouho bychom se ale i na pultech evropských obchodů mohli setkat s čokoládou vyrobenou z velbloudího mléka. Dubajská Al Nassma, která je první značkou čokolády z této ne zcela tradiční suroviny na světě, totiž plánuje expanzi nejen na nové arabské trhy, ale i do Evropy, Japonska a Spojených států.

Již za několik měsíců chce společnost Al Nassma začít prodávat svoji čokoládu v Saúdské Arábii, Bahrajnu, Kataru a Kuvajtu. Vstoupit chce ale také do nejsilnější ekonomiky světa, Spojených států, a expandovat chce i do Japonska. Zároveň již započala jednat také s britským obchodním domem Harrods, který by mohl jako první začít nabízet čokoládu z velbloudího mléka v Evropě.

„Je to luxusní produkt, takže ho nikdy nebudeme prodávat v supermarketech,“ říká o výběru distribučních partnerů generální ředitel Al Nassmy Martin Van Almsick.

Čokoláda z velbloudího mléka je zdravější než z kravského

Oproti čokoládě z kravského mléka má ta z velbloudího mnoho výhod. Především je to vysoký obsah vitamínů. Vitamínu C obsahuje pětkrát tolik co klasická kravská čokoláda. Bohatá je ale také na vitamín B a železa obsahuje dokonce desetkrát tolik co srovnatelný výrobek z kravského mléka.

Nespornou předností velbloudí čokolády je rovněž to, že obsahuje mnohem méně tuků než ta z kravského mléka. Vhodnou volbou je rovněž pro diabetiky, protože v sobě má více inzulinu. Ocení ji i lidé s alergií na laktózu, její obsah ve velbloudím mléce je totiž naopak nižší.

„Při vývoji této exkluzivní čokolády jsme postupovali s maximální pečlivostí a vybrali jsme pouze ty nejlepší ingredience, abychom vyvinuli vskutku prémiový produkt,“ tvrdí van Almsick. Na vývoji čokolády pracovali experti z celého světa včetně Rakušanů.

Všechny produkty společnosti Al Nassma jsou bez konzervačních látek a chemických stabilizátorů. K mání jsou v několika různých příchutích, ať již arabského koření, oříšků či medu.

Firmě Al Nassma ještě není ani rok

Přestože má Al Nassma velké expanzivní plány, společnosti ovládané vládou Spojených arabských emirátů ještě není ani rok. Oficiálně vznikla v říjnu 2008. Nyní má firma zhruba tři tisíce velbloudů a plánuje vyrobit sto tun čokolády ročně.

Velbloudí čokoláda se zatím prodává ve firemním obchodě, v několika luxusních hotelích, na palubách svých letadel ji nabízí i soukromé aerolinie. Objednat si ji je možné také telefonicky, do budoucna chce Al Nassma spustit i vlastní internetový obchod.

  • Čokoláda z velbloudího mléka autor: Al Nassma, zdroj: Al Nassma http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1021/102034.jpg
  • Velbloudice s mládětem zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/457/45696.jpg