Ministerstvo pro místní rozvoj chce zdražit stavební povolení

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) navrhuje výrazně zdražit stavební povolení. V připravovaném návrhu budou poplatky odstupňovány podle předpokládané hodnoty stavby. Například pro dům v hodnotě do pěti milionů by to mělo být pět tisíc korun, u staveb nad 10 milionů dvacet tisíc. Peníze by měly jít hlavně na provoz stavebních úřadů, které jsou prodělečné. Informoval o tom deník MFDnes.

Zvýšení poplatku, který stavitelé hradí stavebnímu úřadu, podporují i města a obce, které na provozu těchto úřadů výrazně prodělávají. Například primátor Kladna Dan Jiránek by ale spíše než podle ceny viděl rozlišení raději podle velikosti stavby. „U domů by to bylo podle krychlových metrů, u staveb jako třeba dálnice pak podle metrů čtverečních,“ řekl.

Radnice trápí prodělečné stavební úřady už dlouhá léta. Na příští rok si u ministra financí Eduarda Janoty vyjednaly alespoň příslib dvoumiliardové dotace, která by měla částečně pokrýt jejich náklady s úředničinou, kterou obce vykonávají za stát.

Stavební povolení možná podraží (zdroj: ČT24)

Podle Janoty, který se úvahám o zdražení stavebních povolení nebrání, se ovšem návrhem bude zabývat až nově zvolená vláda. „Novela se musí k projednání v rámci ministerstva odevzdat do 30. září. Následně půjde do vlády,“ oznámil mluvčí MMR Martin Ayrer.

Ani po případném navýšení nebudou příjmy z poplatků výraznou položkou v obecních rozpočtech. Zatímco z daní loni dostaly obce témě 155 miliard korun, správní poplatky (mezi něž spadají i stavební povolení) jim vynesly pouze 3,8 miliardy.