V Česku se vyrobilo o 11 procent méně osobních aut

Praha - Propad poptávky se letos podepsal na produkci tuzemských automobilek. V prvním pololetí se v Česku vyrobilo dohromady 470 667 nových osobních aut, což je o 11 procent méně než loni. Ještě výrazně horší situaci zaznamenali výrobci nákladních automobilů. Jejich produkce se podle Sdružení automobilového průmyslu propadla dokonce o 54 procent. O třetinu se propadla výroba škodovek, zatímco kolínská TPCA zaznamenala mírný nárůst produkce.

Propad ve výrobě osobních aut má na svědomí největší tuzemská automobilka Škoda Auto. Od ledna do června opustilo haly jejích výrobních závodů 245 714 vozů, což je bezmála o třetinu méně než ve stejném období loni. „Propad u firmy Škoda je způsoben zejména sníženou výrobou za leden a únor, kdy se pracovalo pouze ve čtyřdenním týdnu,“ vysvětlil předseda Svazu automobilového průmyslu Antonín Šípek.

Naopak kolínská TPCA výrobu zvýšila o 0,6 procenta na necelých 175 tisíc aut. Hyundai v Nošovicích, která rozjela výrobu loni na podzim, oznámila 50 tisíc letos vyrobených vozů. „TPCA vyrábí velmi malá, a tudíž i levná auta. Na ty je při současné ekonomické situaci odbyt poměrně velký,“ řekl šéfredaktor Auta 7 Jan Blažek.

Reportáž a rozhovor s Antonínem Šípkem (zdroj: ČT24)

Český autoprůmysl drželo německé šrotovné 

Podle expertů drželo české automobilky v prvním pololetí nad vodou šrotovné, které zavedly okolní země. „Bez těchto motivačních nástrojů by ten propad výroby byl jistě ještě větší,“ tvrdí Šípek. Český trh se zatím propadl méně než ten světový, který zaznamenal 18procentní pokles.

Nedařilo se ani českým výrobcům autobusů. Z montážní linky Irisbusu sjelo 1 328 autobusů, tedy o 13 procent méně než loni, produkce SOR Libchavy klesla o 17 procent na 157 vozidel. Týnecká Jawa vyrobila 372 motocyklů, tedy o 61 procent meziročně méně.