Povodňové škody v zemědělství dosáhly 200 milionů korun

Praha - Letošní povodně způsobily v českém zemědělství škody za téměř 200 milionů korun. Dnes o tom informovalo ministerstvo zemědělství. Nejvíce zasaženým regionem je Jihočeský kraj, kde škody dosáhly 111,5 milionu korun. Podle ministra Jakuba Šebesty bude úřad usilovat o finanční kompenzace pro zemědělce. O jejich výši by měla rozhodnout vláda.

„S poškozenými hospodáři soucítím a budu v nejkratší době usilovat o to, aby vláda vyčlenila adekvátní finanční prostředky na kompenzaci povodňových škod,“ zdůraznil Šebesta. Mapování povodňových škod realizovaly pro ministerstvo zemědělství Agentury pro zemědělství a venkov.

Škody na polních plodinách byly 107,5 milionu korun. Rybářům voda způsobila ztráty ve výši přes 66 milionů korun. V lesním hospodářství, kde poškodila velká voda zejména sazenice stromů, odhadují agentury škody na více než sedm milionů korun. Více než pět milionů korun bude stát zemědělce obnova strojů a staveb.

Podle posledních odhadů celkem v Česku záplavy způsobily škody za více než 8,5 miliardy korun. Většinu nákladů na odstraňování povodňových škod ponese stát. Pojišťovny dle statistiky ke 27. červenci odhadují, že počet pojistných událostí přesáhne 17 700 a škody budou činit 1,94 miliardy korun.