Czech Coal podala stížnost k antimonopolnímu úřadu na skupinu J&T

Praha - Skupina Czech Coal podala Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) námitky proti navrhovanému spojení skupiny J&T a společnosti International Power Opatovice (IPO). Finanční skupina J&T získala IPO začátkem července, zároveň by podle dohody měl společnosti ČEZ připadnout podíl v Pražské teplárenské. Podle J&T volání Czech Coal "na obranu hospodářské soutěže" působí nedůvěryhodně, protože firma má na domácím trhu s uhlím dominantní postavení, které prý soustavně zneužívá.

Podle rozboru Czech Coal případné spojení ohrožuje existenci konkurence na domácím i evropském trhu, stejně jako zájmy spotřebitelů. „Nelze už dále přehlížet rozmach oligopolní moci na českém energetickém trhu, která má navíc v zádech stát jako většinového vlastníka dominantní společnosti ČEZ,“ sdělil předseda představenstva a generální ředitel Czech Coal Petr Pudil. „Společný postup uvedených skupin může dále prohloubit nerovnováhu na trhu s výrobou elektrické energie a na trhu hnědého uhlí,“ řekl.

Skupina J&T s tím nesouhlasí. „Je zjevné, že současné aktivity Czech Coal jsou vyvolány frustrací z toho, že se skupině Czech Coal nedaří uskutečnit agresivní plán dalšího dramatického zdražování hnědého uhlí v České republice,“ reagoval partner J&T Daniel Křetínský. „Pokud však tato frustrace Czech Coal z vlastního neúspěchu povede k tomu, že Czech Coal převezme roli ochránce hospodářské soutěže v ČR, pak tuto její novou roli uvítáme,“ dodal.

Skupina J&T podepsala smlouvu o koupi všech aktiv britské společnosti International Power v České republice za 22,5 miliardy korun (738,3 milionu liber). J&T tak získala stoprocentní podíl ve společnosti International Power Opatovice, včetně jejích akciových podílů ve společnostech Pražská teplárenská (48,67 procenta) a Energotrans. Ve stejný den firma oznámila, že přenechá podíl v Pražské teplárenské společnosti ČEZ.

Těžba uhlí
Zdroj: ČT24