Na mýtném se v červenci vybralo o 12 procent méně

Praha - Výběr mýtného v červenci potvrdil letošní klesající trend. Meziročně se za první prázdninový měsíc vybralo od kamionových dopravců 474 milionů korun, což je o 12 procent méně než ve stejném měsíci loňského roku. V souhrnu za letošních sedm měsíců činí pokles téměř 15 procent, a to z loňských 3,686 miliardy korun na letošních 3,151 miliardy korun. Nejvýnosnějším měsícem byl zatím pro správu silnic červen, kdy se na mýtném vybralo přes 480 milionů Kč. I tak však oproti loňsku šlo o desetiprocentní pokles.

Za propadem silniční dopravy je především hospodářská krize a z ní plynoucí snižující se poptávka po přepravě zboží. Někteří dopravci už museli část vozového parku odstavit a registrační značky umístit do depozitu. Zároveň odkládají nákup nových vozidel, bez práce tak jsou stovky řidičů.

Pololetní čísla odpovídají prognóze fondu dopravy, který je jediným příjemcem mýtných plateb. Fond letos očekává výnos kolem pěti miliard korun, což by bylo zhruba o 15 procent méně než loni. Jde pouze o hrubé příjmy, protože stát zároveň splácí výstavbu mýtného systému a náklady na jeho provoz společnosti Kapsch. Čistý příjem proto bude letos dle odhadů necelé dvě miliardy.